vineri, 16 octombrie 2015

Bojagi


Bojagi este o panza traditionala coreeana de forma patrata folosita ca ambalaj. Desi matasea este materialul cel mai des folosit, poate fi facuta si din alte materiale. Are diverse intrebuintari, inclusiv ca ambalaj cadouri, la nunti sau in ritualuri budiste. In mod traditional, marimea unui bojagi porneste de la un pʼok (aproximativ 35 centimetri) pentru obiectele mici, pana la 10 pʼok pentru obiectele mai mari (cum ar fi lenjeria de pat). In contrast cu min-bo viu colorate si care erau facute din resturi de materiale, la curtea regala a dinastiei Joseon se preferau materialele facute la comanda cu nuante ce porneau de la roz-rosu pana la violet. Min-bo si Chogakbo sunt cele mai cunoscute tipuri de bojagi. Aceste tesaturi au fost create din imbinari de resturi de materiale, imbinari ce pot fi atat simetrice cat si neregulate. Preferintele individiale ale femeilor ce le lucrau le fac unice pe fiecare in parte. Chogak bo este asociat cu acoperirea produselor alimentare. Modelele de la mijlocul secolului 19 si inceputul secolului 20 care s-au pastrat pana astazi au o bucla-funda prinsa la mijlocul patratului materialului pentru a-l putea ridica mai usor. In functie de anotimp se foloseau bojagi diferiti pentru acoperirea diverselor tipuri de alimente. Vara se foloseau materiale usoare pentru a permite aerului sa circule, in timp ce iarna, pentru a tine mancarea calda, bojagi era captusit. Pentru a nu se murdari de la mancare, interiorul era adesea captusit si cu hartie data cu ulei. Bojagi au fost folosite si la transportul obiectelor, la acoperirea sau pastrarea lucrurilor in depozit. Brodarea este o alta forma de decorarea a materialului. Temele obisnuite sunt cele cu fori, fructe, pasari, copaci stilizati sau simboluri ale norocului. Broderia se realiza cu fir tors pe bumbac sau matase ca apoi sa fie captusita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu