luni, 2 septembrie 2013

Se aproprie Chuseok-ul!

A venit toamna, prin urmare se aproprie una dintre cele mai importante sarbatori traditionale coreene. Este vorba despre Chusok (추석), cunoscuta, de asemenea, sub numele de Ziua Recunostintei, care se sarbatoreste pe data de 15 a lunii a opta conform calendarului lunar. La coreeni, soarele era considerat un fenomen natural, dar luna plină care apărea odată pe lună pentru a lumina noaptea era văzută ca o prezență binevenită. Una dintre cele trei mari și importante sărbători ale anului, celelalte două fiind Seollal (Anul Nou) și Dano (a 5a zi din a 5a lună conform calendarului lunar), Chuseok, care de asemenea mai este denumit și Hangawi (한가위), înseamnă practic mijlocul lunii august. Aceasta are loc în timpul sezonului de recoltare, membrii famililor coreene din toate colturile tarii strangandu-se la o lalta pentru a le multumi stramosilor lor pentru recolta din fiecare an, in memoria carora se ofera orez si fructe. Așa cum rădăcinile puternice vor aduce o recoltă bogată, coreeni cred că legându-se de trecut vor avea parte de răsplată în prezent. 
Potrivit unei legende, Chuseok a început ca rezultat al unei competiții bazată pe cusut ținută între două prințese ale dinastiei Silla. Scopul era de a observa care echipă poate coase mai mult. Competiția a durat o lună terminându-se pe data de 15 a lunii a lunii august. Ca pedeapsă, echipa care a pierdut a trebuit să prepare o masă bogată pentru cei victorioși. 
Celebrarea începe cu o reuniune de familie in cadrul careia sunt servite bucate alese, printre acre si prajitura de orez numita Songpyeon (송편). Aceste prăjitura speciala de orez, despre care noi am mai vorbit pe acesta pagina de facebook, este făcuta din orez, fasole, seminte de susan și castane. Familiile de coreeni viziteaza apoi mormintele stramosilor lor, pe care le curate de buruieni. Seara, imbracati in minunatele hanbok-uri, coreenii se bucură de minunata lună plină și joacă diferite jocuri. Coreenii cred că strămoșii lor trăiesc într-o lume paralelă, în oglindă, așa că așezarea mesei, bolul de orez, supa și bețigașele și lingura sunt așezate opus celor pentru cei vii. Prima dată când se toarnă vinul din orez se face pentru a invita strămoșii în casele lor, a doua turnare este pentru a se “bucura de mâncare” iar cea de-a treia pentru a-și lua la revedere și a-I lăsa să plece în pace. În timpul ceremoniei nicio creatură vie nu este permis să fie omorâtă, nici măcar o muscă, deoarece ar putea fi spiritul strămoșilor care au sosit pentru a se bucura de mâncare. 
Anul trecut, Chuseok s-a sarbatorit a cazut pe 30 septembrie, insa evenimentul a fost sarbatorit intre 29 septembrie si 1 octombrie, iar anul acesta va fi sarbatorit intre 18-20 septembrie, potrivit visitkorea.or.kr.


Realizat de Shin Soo Byung

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu