joi, 10 octombrie 2013

Happy Hangeul Day!

Pe data de 9 octombrie, sud coreenii sarbatoresc Ziua Alfabetului sau Hangeul Day. Dupa cum probabil stiti déjà, coreenii se numară printre puţinele popoare care au un alfabet propriu, creat de ei înşişi. Hangul, alfabetul coreean, este un sistem de scriere unic, considerat cel mai creativ alfabet dezvoltat în lume, având la bază o metodologie ştiinţifică. Inventat în secolul 15 de regele Sejong cel Mare (1418-1450), alfabetul, care în Republica Coreea este denumit Hangeul (한글), iar în R.P.D.Coreeană Joseon geul (조선글), a ramas scrierea folosită, şi după 500 de ani, în Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Hangeul nu este doar sistemul de scriere folosit de coreeni, ci şi singurul alfabet nativ în totalitate Asiei de Est. Singura diferenta este ca sud-coreenii sarbatoresc Hangeul Day pe 9 octombrie, iar nord-coreenii pe 15 ianuarie.
Cum a inceput totul? Dint-o necesitatate mai mult decat evidenta a oamenilor de scrie si a citi, de a se dezvolta personal si de a creste per total nivelul dezvoltarii tarii in care traiesc. Neavand la inceput un alfabet propriu, coreenii au fost nevoiti sa preia sistemul de scriere clasic chinez cu ideograme, caruia ei ii spuneau hanja (한자). Acest lucru s-a intamplat la începutul mileniului I e.n., când zona de nord a Peninsulei Coreene se afla sub ocupaţie chineză. Pentru coreeni, scrierea cu ideograme a fost insa destul de dificila. În ciuda faptului că peste 70% din vocabularul coreean conţinea cuvinte de origine chineză, gramatica nu avea nimic în comun cu cea chineza, fiind foarte similară japonezei, iar, din punctual de vedere al sintaxei, se aseamana cu limba germana. Din aceasta cauza, doar o parte a nobilimii (barbatii in special), puteau sa scrie si sa citeasca, pentru femei, copii si reprezentantii clasei de mijloc scrisul si cititul fiind aproape un “lux”. 
Cresterea economica care a survenit dupa formarea Regatelor Shilla (668-935) şi Goryo (935-1392) a ridicat si mai mult problema nevoii unui alphabet propriu. In acest context, regele Sejong cel Mare – al patrulea rege al Dinastiei Joseon, cunoscut drept “parintele alfabetului coreean”, impreuna cu un grup de invatati de la palatal regal a inventat alfabetul coreean, dupa mult studiu. Lucrul efectiv la acest ‘proiect’ a inceput in decembrie 1443, a continuat in ianuarie 1444, alfabetul fiind promulgat oficial în anul 1446, cu denumirea Hun min jeong eum – adică „Sunete corecte pentru instruirea poporului”. Noul alfabet fusese gândit astfel ca şi un om obişnuit să-l poată învăţa: “Un om înţelept se poate deprinde cu ele (literele Hangeul) într-o singură dimineaţă; un om prost le învaţă în cel mult 10 zile.” (citat din manuscrisul Hunmin Jeong-eum Haerye). 
Alfabetul Hangeul are 19 consoane (14 simple, 5 duble) şi 21 de vocale (11 simple, 10 compuse/ diftongi). Un lucru de reţinut este absenţa consoanelor f, v şi a sunetelor θ şi ð (obişnuite în limbile europene) din alfabetul şi vorbirea coreenilor. În majoritatea situaţiilor, locuitorii din peninsulă folosesc litera p(h) în locul literei f pentru a reda cuvintele străine (de exemplu, cuvântul France este pronunţat phransî). În plus, perechile de consoane g şi k, d şi t, r şi l sau p şi b denotă un singur şi acelaşi sunet pentru coreeni, diferenţele de scriere şi confuziile fiind doar rezultatul transcrierii limbii pentru străini. Literele coreene sunt formate din liniuţe aşezate orizontal, vertical şi înclinat. Liniuţele verticale şi cele înclinate se scriu de sus în jos, iar cele orizontale de la stânga la dreapta. 
In ciuda necesitatii existentei unui alphabet propriu, acesta nu s-a bucurat dintotdeuna de sustinere. Din contra, au existat si perioade in istoria Coreei in care invatarea si folosirea Hangeul a fost interzisa. Motivele? In primul rand este vorba despre o parte dintre intelectuali, care considerau înjositor pentru ei folosirea unui „alfabet creat pentru oamenii de rând”, preferand sistemul traditional Hanja si, in al doilea rand, ocupatia japoneza, in timpul careia a fost interzista invatarea alfabetului in scoli si folosirea lui in media. In ciuda acestor impedimente, Hangeul a devenit alfabetul official al Republicii Coreea in anul 1948, dupa eliberarea de sub dominaţia japoneză.
 

 

 

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu