Ingrediente:
- 1 kg varza chinezeasca
- 1 ridiche alba
- 1 morcov mare
- 6 linguri sare
- > 2 lingura de miere, dupa gust sau zahar
- 2 lingura usturoi pisat
- 1 lingura ghimbir dat pe razatoare
- 6 fire ceapa verde taiata marunt
- > 2 linguri de gochugaru sau de chilli pepper (sau pasta de chilli), dupa gust
- 60 mm sos de peste
- apa.
Se taie varza in 4 si se presara cu sare (in total 4 linguri), se pune intr-un castron mare, si se adauga apa rece peste ea. Vasul se acopera cu o farfurie peste care se pune o greutate, pentru a ne asigura ca tot continutul este acoperit de lichid, si se lasa pana a doua zi.
In ziua urmatoare se spala bine varza, pentru a nu pastra lichid sau sare pe ea. Se amesteca ingredientele: sare, miere, usturoiul pisat, ghimbirul dat pe razatoare, ceapa verde tocata, gochugaru, sos de peste,ridichea razalita si morcovul razalit. Se ia 1 sfert de varza si pe fiecare frunza se unge cu amestecul de mai sus.Se pun toate intr-un vas, se adauga 2 cani de apa calduta, si se acopera gura acestuia cu o farfurie. Datorita procesului de fermentatie ce va urma, este recomandat ca borcanul sa nu fie inchis ermetic, cu capac, si sa avem grija sa nu fie foarte plin (sa lasam minimum 3 degete deasupra continutului, pentru a permite fermentatiei sa aiba loc, fara ca lichidul sa dea pe dinafara).
Dupa 2-3 zile Kimchi este gata si putem incepe sa-l consumam. Din acest moment va fi necesar sa fie depozitat intr-un loc racoros.
Sa avem insa in vedere ca Kimchi ajunge la maturitate din punct de vedere nutritional, abia dupa 2-3 saptamani de fermentatie, sub 7 grade Celsius, asa ca, pentru a beneficia de tot complexul sau de efecte, ideal ar fi sa ii permitem acest interval de timp pentru a-l consuma.
Realizat de Park Soo Rim
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu