marți, 11 iunie 2013

Coreea de Sud a anunţat anularea discuţiilor la nivel înalt cu Coreea de Nord
Coreea de Sud a anunţat marţi seara anularea discuţiilor la nivel înalt cu Coreea de Nord, prevăzute miercuri, la Seul, primele după mai mulţi ani, din cauza unor neînţelegeri de protocol, relatează AFP.

"Nu vor avea loc discuţii mâine", miercuri, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afaceri intercoreene, fără să precizeze dacă reuniunea a fost doar amânată pentru o altă dată sau anulată.
Seulul a anunţat, cu câteva ore mai înainte, dificultăţi în privinţa alcătuirii delegaţiilor care trebuiau să se întâlnească la Hotelul Grand Hilton din capitala sud-coreeană.
Coreea de Nord a anunţat că "şeful delegaţiei noastre reprezintă o problemă", a informat un oficial guvernamental sud-coreean sub protecţia anonimatului.
După luni de tensiuni militare, marcate de ameninţări cu apocalipsa nucleară, Coreea de Sud şi aliaţii săi, precum şi puterile regionale, cu China şi Japonia în frunte, s-au bucurat de intenţia Phenianului de a relua dialogul.
Dar, pentru a se ajunge la rezultate concrete, cele două delegaţii trebuie să fie conduse de către oficiali care au autoritatea necesară de a negocia, iar eşecul negocierilor de marţi privind componenţa delegaţiilor semnalează gradul de neîncredere care s-a instalat între cele două ţări după separarea de la sfârşitul Războiului Coreei în 1953.
Coreea de Sud a vrut două zile de discuţii între ministrul Unificării, Ryoo Kihl-jae, însărcinat de relaţiile cu Coreea de Nord, şi omologul său nord-coreean Kim Yang-gon.
Un dialog la acest nivel nu a mai avut loc din 2007.
Dar Coreea de Nord a refuzat, iar cele două părţi au convenit să desemneze funcţionari de rang înalt ale căror responsabilităţi în gestionarea afacerilor intercoreene rămân vagi.
Ordinea de zi a fost limitată la o serie de proiecte economice blocate, în special vizând complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nod-coreean, închis de Phenian în aprilie, în perioada celor mai intense tensiuni.
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a declarat marţi că speră ca aceste negocieri să reprezinte "un prim jalon" în cadrul procesului de apropiere, care este necesar să conducă la o pace durabilă în Peninsula Coreeană.

Realizat de Shin Soo Byung

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu