duminică, 30 iunie 2013

Gumiho – 구미호

Am facut cunostinta cu gumiho (vulpea cu 9 cozi) in serialul My girl friend is a Gumiho si apoi in Gu family book.
Gumiho este o creatură care apare în povești orale și legende din Coreea. Potrivit acestor povești, o vulpe care trăiește o mie de ani se transformă într-o gumiho. Se spune ca se transforma intr-o fata foarte frumoasa care seduce barbatii pentru a le manca ficatul sau inima. Există multe povești în care apare gumiho, pot fi citite în Culegerea enciclopedica al literaturii coreene orale (한국 구비 문학 대계).
În literatura de specialitate mai târziu, gumiho au fost adesea descrisa ca fiin o creatura insetata de sange, jumatate vulpe, jumatate om ratacind noaptea prin cimitire sa ia inima oamenilor. Basmul The Fox Sister o descrie ca un spirit vulpe de prada ce ataca pentru ficat ficat.
 În Transformation of the Gumiho(Transformarea Gumiho) (구미호 변신), un gumiho se transformă într-o mireasa si este descoperita numai atunci când isi da jos hainel. Bakh Mun-su și Gumiho (박문수 구미호) povesteste despre o întâlnire pe care Pak Munsu o are cu o fată care locuiește singura în pădure si care are un aspect vulpe. În The Maiden who Discovered a Gumiho un poem chinez (한시 구미호 알아 처녀), gumiho este în cele din urmă dezvăluit atunci când un caine de vanatoare prinde mirosul unei vulpi și o ataca. Deși ele au capacitatea de a-si schimba forma, adevărata identitate a unui gumiho a fost declarata a fi păzita cu zel de către gumiho in sine.
Unele povești spun că, dacă un gumiho se abține de la uciderea și consumul de oameni pentru o mie de zile, poate deveni om. Alții, cum ar fi Gumiho dramă: Tale of the Fox’s Child (Povestea a copilului vulpe), spune că o gumiho poate deveni om, dacă omul care vede adevărata ei natură păstrează un secret timp de zece ani. Sau în drama The Thousandth Man, se spune că, dacă un gumiho mănâncă 1000 de ficati de om in 1000 de ani, poate deveni om, în caz contrar acesta va fi dizolvat în bule. În cea mai recentă dramă Gu Family Book ( cartea familiei Gu), se spune Gumiho poate deveni om, dacă timp de 100 de zile el / ea se roaga si poate trai fara a manca nimic, fara a ucide, fara a isi dezvalui adevarata identitate si ofera ajutorul oamenilor care au nevoie de el, altfel se transgorma in demon pentru 1000 de ani.
La fel ca varcolaci sau vampiri în folclorul de Vest, există întotdeauna variații pe mitul în funcție de libertățile pe care fiecare poveste ia cu legenda. O versiune de mitologie, cu toate acestea, susține că cu destul de va, o gumiho ar putea urca mai mult de yokwe sale (monstru) de stat și să devină permanent umane și pierde caracterul său rău.

În multe culturi asiatice, în special în China, Coreea și Japonia, vulpea cu noua cozi (China (Huli jing) ,Japonia (kitsune), coreeană: Gumiho) este o creatură care apare în multe povestiri.

In povestile chineze se spune ca:
Vulpea cu nouă cozi este o specie de creaturi descrise în Nanshan Jing, Haiwaidong Jing) și Dahuangdong Jing de catre Shan Hai Jing ca având vocea unui copil uman. Aceasta poate fi mancata de către oameni, și cei care o mănâncă vor fi protejati de rău.
Mai târziu, în cărțile de istorie, cum ar fi Cartea lui Zhou și colecții de povesti cum ar fi înregistrările extinse ale erei Taiping, vulpea cu nouă cozi a fost descrisa ca o fiară de avere. Trimisa de către ceruri, vulpea cu noua cozi a fost văzută ca un semn de avere, pace și noroc. În timpul dinastiei Han, acesta este protectorul de sânge regal. Cu toate acestea, ea poate reprezenta, de asemenea, un semn de revoluție, atunci când împăratul nu este bun.
Acesta a fost spus că a posedat Mo Xi (China: ), Jie fermecat de Xia, și a provocat căderea dinastiei Xia. Această poveste, care a apărut după povestea de Daji, cu toate acestea, a fost foarte asemănătoare cu povestea de Daji.Prin urmare s-a spus ca povestea este plagiat la povestea folclorica sau că a fost modificata pentru a discredita dinastia.Tortura și creaturile din Mei Xi au fost foarte similare cu cele ale din Daji, dar au fost folosite pentru prima dată în dinastia Zhou, cu puține dovezi istorice datând datand mai innaintea celor Xia.
Vulpea cu 9 cozi a aparut in romanul epic- fantasy Fengshen Bang ca un Yaojing, sau spirit, controlate de divinitatea Nüwa și caruia i sa ordonat să-l vrăjesca pe Regele Zhou a Shang în secolul al 11-lea î.Hr.. Vulpea a posedat corpul de Daji și a indeplinit porunca. Daji a fost în cele din urmă ucisa de către Jiang Ziya și vulpea a fost condamnata de Nüwa, din cauza cruzimii vulpii și neascultarii ordinului inițial de a il vrăji pe regele Zhou, dar sa nu faca rău altora spre sfârșitul Fengshen Bang.
În povești mai târziu, o vulpe cu nouă cozi a fost acuzata pentru posesie de Baosi ca Daji și a provocat prăbușirea a Zhou de Vest, forțând dinastia sa mute capitala și sa stabileasca perioada de Zhou de Est.

In povestile japoneze se spune ca:
Povestiri lui Tamamo-no-Mae au fost scrise și colectate în perioada Otogizōshi of the Muromachi, și au fost, de asemenea, menționate de Toriyama Sekien în Konjaku Hyakki Shui. Tamamo-no-Mae a fost o curtezană in timpul împăratului japonez Konoe. Ea a fost declarata a fi cea mai frumoasă și inteligentă femeie.  Imparatul imbolnavindu-se a fost chemat Abe no Yasuchika  care descoperit adevărata natură a Tamamo-no-mae si aceasta a fost alungata. Câțiva ani mai târziu, în zona de Nasu, vulpea cu nouă cozi a fost văzuta ucigand și mănâncand femei și călători. Împăratul Konoe a trimis pe Kazusa-no-suke și Miura-no-suke, împreună cu 80.000 de trupe pentru a ucide vulpea. În câmpiile din Nasu, a fost în cele din urmă ucisa și a devenit o piatră numită sesshoseki.Piatra lanseaza continuu gaz otrăvitor, omorând tot ce atinge. Piatra a fost declarata a fi fost distrusa în perioada Nanboku-chō de Gennoh Shinshou, iar piesele zburat la diferite părți ale Japoniei.
Descrierea lui Hokusai
Fleeing Kyūbi as Lady Wah-yeung  povestita in Hokusai's Sangoku Yōko-den
În povestea spusă de Hokusai, în perioada Edo, vulpea cu 9 cozi care o poseda pe Daji nu a fost ucisa, dar în schimb a fugit la Magadha din Tianzhu (India antică). Acolo, a devenit concubina a unui prinț, făcându-l să taie capetele a 1000 de oameni. Acesta a fost apoi învinsa din nou, și a fugit din țară.
În jurul 780 î.Hrdespre aceeasi vulpea sa spus că a posedat-o pe și din nou a fost alungata de fortele militare umane.
Vulpea a fost linistita o perioadă. În 753 d.Hr., vulpea a luat forma unei fete de 16 ani pe nume Wakamo, care l-a păcălit Kibi Makibi, Abe no Nakamaro, și Jianzhen, și urcat în nava care se întoarcea în Japonia dupa cea de-a 10-a misiune inTang China.
În 1113, Sakabe Yukitsuna, un samurai fără familie, a luat un copil abandonat o fata Mizukume ( , fata de alge), care de fapt era vulpea cu nouă cozi si a crescut-o pana la 17 ani. La vârsta de 18 ani și-a schimbat numele in Tamamo-no-Mae, a intrat în palat și l-a fermecat pe împăratul Konoe.

Filme si seriale coreene in care apare Gumiho

·                    In 1994 horror film The Fox with Nine Tails

·                    In 2004 KBS drama Forbidden Love (Gumiho; The Legend of the Nine Tailed Fox)

·                    In 2006 musical comedy The Fox Family

·                    In 2007 animated film Yobi, the Five Tailed Fox

·                    In 2008 and 2009 KBS drama Korean Ghost Stories

·                    In 2010 SBS romantic comedy drama My Girlfriend is a Nine-Tailed Fox

·                    In 2010 KBS drama Grudge: The Revolt of Gumiho

·                    In 2012 MBC drama The Thousandth Man


·                    IN  2013 MBC drama Gu Family Book


Realizat de Park Soo Rim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu