sâmbătă, 28 iunie 2014

Bucataria coreeana

Mancarea coreeana este o mare sursă de energie și pentru coreeni , energia merge dincolo de forța fizică , se referă la puterea de mintii și a sufletului . Înțelepciunea coreeană tradițională spune că " produsele alimentare și medicamentele se trag din aceeași rădăcină " , prin urmare, " nu există nici un medicament mai bun decât alimentele " . Aceste convingeri tradiționale de lungă durată arată cât de importante sunt de alimentele pentru starea fizica si emotionala de bine a poporului coreean.
Bucătăria coreeană cunoscuta astăzi a evoluat de -a lungul secolelor  printr- o interacțiune complexă a mediului natural și diferite tendințe culturale .
De-a lungul secolelor, Coreea a fost în atenţia mult mai agresivilor săi vecini, şi fiecare dintre ei şi-a lăsat amprenta pe bucătăria sa.
Din China şi Japonia au adoptat coreenii principiul celor cinci gusturi – dulce, acru, iute, sărat şi amar - şi obiceiul tăierii în bucăţele mărunte a ingredientelor, înainte de a le găti. Versiunea coreeana a wok-ului, aşa numitul sot, este şi el o moştenire lăsată de chinezi, iar prezenţa mongolilor se face simţită în predilecţia coreenilor de a găti pe masă, în timp ce se serveşte mâncarea.
Ca si in alte tari din Orientul Indepartat, cum sunt China, Thailanda si Japonia, coreenii se asaza in jurul unei mase joase. Fiecare persoana are propriul vas pentru orez. Betisoare lungi, de lemn sau metal, alaturi de lingura, sunt folosite ca tacamuri.
Bucătăria coreeană se bazează în mare parte pe orez , legume și carne(pesti si crustacee,de vita, porc, pui si caine - Consumul de carne de câine ( gaegogi ) în Coreea datează din antichitate . Cainii de consum ( nureongi ) diferă de rasele crescute ca animale de companie . Carnea de caine este în mare parte consumata în timpul lunilor de vară, pregătita în supe ca alimente medicament pentru a echilibra gi-ul organismului . Cele mai populare dintre aceste supe sunt bosintang cu legume , cum ar fi ceapa verde , frunze de susan salbatic , și păpădia , și condimente , cum ar fi Doenjang , Gochujang , și pulbere de semințe de Perilla . Un al doilea fel de mâncare ( gaejang - Guk ), este preparată prin fierbere de carne de câine cu praz și praf de chili. Carnea de câine este consumată în principal de către unii dintre cei mai în vârstă ca o activitate de macho , backslapping) . 
Bosintang

Gaejang - Guk 
Mesele tradiționale coreene sunt remarcate pentru numărul de feluri de mâncare -garnituri ( Banchan ), care însoțesc de orezul cu bob scurt gătit cu abur . Kimchi este servit aproape la fiecare masa . Ingredientele folosite în mod obișnuit includ ulei de susan , doenjang ( pasta de fasole fermentata ) , sos de soia , sare , usturoi , ghimbir , fulgi de ardei și Gochujang ( fermentat pastă de ardei roșu ) .
O trasatura reprezentativa a mesei coreene este ca toate felurile de mancare se servesc in acelasi timp. In mod traditional, numarul de mancaruri care se gasesc la masa variaza de la 3 in cazul familiilor mai sarace si ajunge la 12 pentru membrii familiei regale.


Ingrediente și feluri de mâncare variază în funcție de provincie . Multe feluri de mâncare regionale au devenit naționale , și feluri de mâncare care au fost odată regionale au proliferat in diferite variatii in intreaga tara . Bucataria regala a adunat toate specialitățile regionale unice împreună pentru familia regala             Topografia şi climatul determină varietatea ingredientelor şi a tipurilor de mâncare gătite. Înconjuraţi de apă din trei părţi, coreenii utilizează peştele ca ingredient de bază în bucătăria lor. Au la îndemână o nesfârşită sursă de peşte şi fructe de mare
Ţărmurile sunt şi ele o sursă de vegetale marine (alge) pe care coreenii le mănâncă de secole, de exemplu Munţii Kelp, care ocupă cea mai mare parte a ţării, aduc şi ei o gamă variată de verdeţuri aromate, ciuperci, legume şi rădăcinoase. Câmpiile sunt destinate agriculturii. Tehnicile moderne au permis Coreei cultivarea unui număr mare de fructe, grăunţe şi vegetale: cartofi, morcovi, fasole, soia, ceapă, ardei graşi, mere, prune, piersici, struguri. Insula Cheju care se bucură de o climă tropicală are aportul său de tangerine şi portocale. Cu cât ne aflăm mai în sudul peninsulei, mâncarea devine mai picantă, mai condimentată şi mai sărată. Ca un lucru deosebit pentru o ţară din Asia, carnea de vită este cea mai populară. Aceasta este o moştenire a influenţei mongole.
Cereale sunt un ingredient principal in bucataria coreeana. Orezul este alimentul de bază de Coreea și este foarte hrănitor . Deși e un carbohidrat , orezul conține , de asemenea, proteine ​​, vitamine , minerale si fibre si oferă energie pentru organism pentru mai mult timp .

De Dongjinal , o sarbatoare traditionala coreeana, care cade la 22 decembrie , poporul coreean mananca patjuk Donji , care conține saealsim, o minge făcut din făină de orez lipicios . În veche tradiție coreeană , patjuk se crede că are puterea de a conduce spiritele rele departe .
Condimentele sunt împărțite în variante fermentate și nefermentate. Condimentele fermentate includ ganjang , doenjang , Gochujang și oțeturi . Condimente nefermentate sau condimente includ piper rosu , piper negru , piper chinezesc , cordifolia , muștar , chinensis , usturoi , ceapa , ghimbir , praz , și ceapa ( ceapa verde ) .
Kimchi se refera la legume ( varza Napa, ridiche coreeana, castravete etc) fermentate într- o saramură de ghimbir , usturoi , ceapă , piper și chili. Exista peste 200 de feluri de kimchi. Coreenii pregatesc kimchi in luna noembrie sau la inceputul lui decembrie pentru a avea toata iarna, ​​dar se poate păstra mai mulți ani. Acesta era depozitat în vase tradiționale coreene de lut cunoscute sub numele de Jangdokdae dar o data cu aparitia frigiderelor este o varianta mai la indemana de a pastra Kimchi.

Taitei sau feluri de mâncare cu taitei din bucătăria coreeană sunt denumite colectiv ca guksu în coreeana nativa sau meteo în Hanja .

Supe sunt o parte comună din orice masă coreeana . Spre deosebire de alte culturi, în cultura coreeană , supa se serveste ca parte a felului impreuna cu orez si alte garnituri. Supele, cunoscute sub numele Guk si tang, sunt adesea realizate cu carne , fructe de mare și legume .
Samgyetang
Miyeokguk

Tocanele sunt menționate ca jjigae , și sunt de multe ori un fel de mâncare parte comună . Jjigae este de multe ori atât gătita cat și servita în oala de lut ( ttukbaegi ) Tocana de multe ori se schimbă odată cu anotimpurile in functie de ingredientele disponibile .
Kimchi Jjigae

Sundubu Jjigae

Toate băuturile nealcoolice tradiționale coreene sunt menționate ca eumcheong sau eumcheongnyu ceea ce înseamnă literalmente " băuturi clare "
Eumcheongnyu poate fi împărțite în următoarele categorii : ceai , hwachae ( suc de fructe ) , sikhye ( băuturi orez dulce ) , sujeonggwa ( curmale pumn ) , Tang ( apă fiartă ) , Jang ( suc de cereale fermentat cu un gust acru ) , suksu ( băutură făcută din plante ) , galsu ( băutură făcută din extract de fructe ) . Ceaiul, hwachae , sikhye , și sujeonggwa sunt încă pe scară largă favorizate și consumate , celelalte aproape au dispărut de la sfârșitul secolului 20 .
În bucătăria coreeană , ceai , sau cha , se referă la diferite tipuri de tisane care poate fi servit cald sau rece . Nu neapărat legate de frunzele , mugurii de frunze , și internoduri ale plantei Camellia sinensis , acestea sunt realizate din substanțe diverse , inclusiv fructe (de exemplu, yujacha ) , flori ( de exemplu, gukhwacha ) , frunze, rădăcini , și cereale ( de exemplu boricha , cha hyeonmi ) sau plante și substanțe utilizate în medicina tradițională coreeană , cum ar fi ginseng ( de exemplu Insam cha ) și ghimbir ( de exemplu saenggang cha ) .
În timp ce soju este cel mai cunoscut lichior , există peste 100 de băuturi alcoolice diferite , cum ar fi bere , vinuri de orez și fructe , și băuturi produse în Coreea de Sud , precum și o băutură orez dulce . Berea coreeana( maekju ) diferă de la berile din Vest, acestea sunt preparate mai degraba din orez decât din orz . Soju a fost inițial realizat din cereale , în special orez , acum este facut din cartofi dulci sau orz . Yakju este un lichior pur rafinat fermentat din orez , cu cel mai cunoscut fiind Cheongju . Takju este un lichior nerafinat gros facut din cereale , cu cel mai cunoscut fiind makgeolli , un vin de orez alb , lăptos băut în mod tradițional de către agricultori. În plus față de vinul de orez , diverse vinuri din fructe si vinuri pe bază de plante există în bucătăria coreeană . Salcam , prune maesil , gutui chineza , cires , fructe de pin , si rodii sunt cele mai populare . Vin Majuang ( un vin amestec de struguri coreene cu vinurile franceze sau americane ) și vinuri pe bază de ginseng sunt de asemenea disponibile .
Soju

Makgeolli

În Coreea de Sud , alimente ieftine pot fi cumpărate de la Pojangmacha , căruțe de stradă în timpul zilei , care se pot manca pe strada sau se pot lua la pachet . Pe timp de noapte , ele devin corturi mici care vând produse alimentare , băuturi și băuturi alcoolice, alimente de sezon ce includ hotteok , și bungeoppang , care se gasesc toamna și iarna . Gimbap și tteokbokki sunt , de asemenea, foarte populare ca alimente de stradă .
Gimbap

Tteokbokki


Barbatii erau serviti cu mancare de femeile din casa, iar primul servit era cel mai in varsta. Femeile nu mancau in aceeasi incapere cu barbatii. In ziua de azi aceste norme au devenit permisive , familiile iau masa împreună si folosesc timpul pentru a conversa. Ceea ce a ramas este nimeni nu incepe a manca sau sa se ridice de la masa, persoana cea mai invarsta trebuie sa manance primul sis a se ridice tot primul de la masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu