Mancarea coreeana
este o mare sursă de energie și pentru
coreeni , energia merge dincolo de forța
fizică , se referă la puterea de mintii și
a sufletului . Înțelepciunea coreeană
tradițională spune că " produsele alimentare și
medicamentele se trag din aceeași rădăcină " , prin urmare, " nu există nici un medicament mai bun decât
alimentele " . Aceste convingeri tradiționale
de lungă durată arată cât de importante sunt de alimentele pentru starea fizica
si emotionala de bine a poporului coreean.
Bucătăria coreeană
cunoscuta astăzi a evoluat de -a lungul secolelor printr- o interacțiune complexă a mediului natural și
diferite tendințe culturale .
De-a lungul secolelor, Coreea a fost în atenţia mult
mai agresivilor săi vecini, şi fiecare dintre ei şi-a lăsat amprenta pe
bucătăria sa.
Din China
şi Japonia au adoptat coreenii principiul celor cinci gusturi – dulce, acru,
iute, sărat şi amar - şi obiceiul tăierii în bucăţele mărunte a ingredientelor,
înainte de a le găti. Versiunea coreeana a wok-ului, aşa numitul sot, este şi
el o moştenire lăsată de chinezi, iar prezenţa mongolilor se face simţită în
predilecţia coreenilor de a găti pe masă, în timp ce se serveşte mâncarea.
Ca si in alte tari din Orientul Indepartat, cum
sunt China, Thailanda si Japonia, coreenii se asaza in jurul unei mase joase.
Fiecare persoana are propriul vas pentru orez. Betisoare lungi, de lemn sau
metal, alaturi de lingura, sunt folosite ca tacamuri.
Bucătăria coreeană
se bazează în mare parte pe orez , legume și
carne(pesti si crustacee,de vita, porc, pui si caine - Consumul de carne de
câine ( gaegogi ) în Coreea datează din antichitate . Cainii de consum (
nureongi ) diferă de rasele crescute ca animale de companie . Carnea de caine
este în mare parte consumata în timpul lunilor de vară, pregătita în supe ca
alimente medicament pentru a echilibra gi-ul organismului . Cele mai populare
dintre aceste supe sunt bosintang cu legume , cum ar fi ceapa verde , frunze de
susan salbatic , și păpădia , și condimente , cum ar fi Doenjang , Gochujang
, și pulbere de semințe de Perilla . Un al doilea fel de mâncare (
gaejang - Guk ), este preparată prin fierbere de carne de câine cu praz și praf de chili. Carnea de câine este
consumată în principal de către unii dintre cei mai în vârstă ca o activitate
de macho , backslapping) .
Bosintang
Gaejang - Guk
Mesele tradiționale
coreene sunt remarcate pentru numărul de feluri de mâncare -garnituri ( Banchan
), care însoțesc de orezul cu bob scurt
gătit cu abur . Kimchi este servit aproape la fiecare masa . Ingredientele
folosite în mod obișnuit includ ulei de
susan , doenjang ( pasta de fasole fermentata ) , sos de soia , sare , usturoi
, ghimbir , fulgi de ardei și Gochujang
( fermentat pastă de ardei roșu ) .
O trasatura reprezentativa a mesei coreene este ca
toate felurile de mancare se servesc in acelasi timp. In mod traditional,
numarul de mancaruri care se gasesc la masa variaza de la 3 in cazul
familiilor mai sarace si ajunge la 12 pentru membrii familiei regale.
Ingrediente și feluri de mâncare variază în funcție de provincie . Multe feluri de mâncare
regionale au devenit naționale , și feluri de mâncare care au fost odată
regionale au proliferat in diferite variatii in intreaga tara
. Bucataria regala a adunat toate specialitățile
regionale unice împreună pentru familia regala Topografia
şi climatul determină varietatea ingredientelor şi a tipurilor de mâncare
gătite. Înconjuraţi de apă din trei părţi, coreenii utilizează peştele ca
ingredient de bază în bucătăria lor. Au la îndemână o nesfârşită sursă de peşte
şi fructe de mare
Ţărmurile sunt şi
ele o sursă de vegetale marine (alge) pe care coreenii le mănâncă de secole, de
exemplu Munţii Kelp, care ocupă cea mai mare parte a ţării, aduc şi ei o gamă
variată de verdeţuri aromate, ciuperci, legume şi rădăcinoase. Câmpiile sunt
destinate agriculturii. Tehnicile moderne au permis Coreei cultivarea unui
număr mare de fructe, grăunţe şi vegetale: cartofi, morcovi, fasole, soia,
ceapă, ardei graşi, mere, prune, piersici, struguri. Insula Cheju care se
bucură de o climă tropicală are aportul său de tangerine şi portocale. Cu cât
ne aflăm mai în sudul peninsulei, mâncarea devine mai picantă, mai condimentată
şi mai sărată. Ca un lucru deosebit pentru o ţară din Asia ,
carnea de vită este cea mai populară. Aceasta este o moştenire a influenţei
mongole.
Cereale sunt un
ingredient principal in bucataria coreeana. Orezul este alimentul de bază de
Coreea și este foarte hrănitor . Deși e un carbohidrat , orezul conține , de asemenea, proteine , vitamine ,
minerale si fibre si oferă energie pentru organism pentru mai mult timp .
De Dongjinal , o
sarbatoare traditionala coreeana, care cade la 22 decembrie , poporul coreean
mananca patjuk Donji , care conține
saealsim, o minge făcut din făină de orez lipicios . În veche tradiție coreeană , patjuk se crede că are puterea
de a conduce spiritele rele departe .
Condimentele sunt împărțite în variante fermentate și nefermentate. Condimentele fermentate
includ ganjang , doenjang , Gochujang și
oțeturi . Condimente nefermentate sau
condimente includ piper rosu , piper negru , piper chinezesc , cordifolia , muștar , chinensis , usturoi , ceapa , ghimbir
, praz , și ceapa ( ceapa verde ) .
Kimchi se refera la legume ( varza Napa ,
ridiche coreeana, castravete etc) fermentate într- o saramură de ghimbir ,
usturoi , ceapă , piper și chili. Exista
peste 200 de feluri de kimchi. Coreenii pregatesc kimchi in luna noembrie sau
la inceputul lui decembrie pentru a avea toata iarna, dar se poate păstra mai
mulți ani. Acesta era depozitat în vase
tradiționale coreene de lut cunoscute
sub numele de Jangdokdae dar o data cu aparitia frigiderelor este o varianta
mai la indemana de a pastra Kimchi.
Taitei sau feluri de mâncare cu taitei
din bucătăria coreeană sunt denumite colectiv ca guksu în coreeana nativa sau
meteo în Hanja .
Supe sunt o parte comună din orice masă
coreeana . Spre deosebire de alte culturi, în cultura coreeană , supa se
serveste ca parte a felului impreuna cu orez si alte garnituri. Supele,
cunoscute sub numele Guk si tang, sunt adesea realizate cu carne , fructe de mare și legume .
Samgyetang
Miyeokguk
Tocanele sunt menționate ca jjigae , și sunt de multe ori un fel de mâncare parte comună . Jjigae
este de multe ori atât gătita cat și
servita în oala de lut ( ttukbaegi ) Tocana de multe ori se schimbă odată cu
anotimpurile in functie de ingredientele disponibile .
Kimchi Jjigae
Sundubu Jjigae
Toate băuturile nealcoolice tradiționale coreene sunt menționate ca eumcheong sau eumcheongnyu ceea ce
înseamnă literalmente " băuturi clare "
Eumcheongnyu poate fi împărțite în următoarele categorii : ceai ,
hwachae ( suc de fructe ) , sikhye ( băuturi orez dulce ) , sujeonggwa (
curmale pumn ) , Tang ( apă fiartă ) , Jang ( suc de cereale fermentat cu un
gust acru ) , suksu ( băutură făcută din plante ) , galsu ( băutură făcută din
extract de fructe ) . Ceaiul, hwachae , sikhye , și
sujeonggwa sunt încă pe scară largă favorizate și
consumate , celelalte aproape au dispărut de la sfârșitul secolului 20 .
În bucătăria
coreeană , ceai , sau cha , se referă la diferite tipuri de tisane care poate
fi servit cald sau rece . Nu neapărat legate de frunzele , mugurii de frunze , și internoduri ale plantei Camellia sinensis
, acestea sunt realizate din substanțe
diverse , inclusiv fructe (de exemplu, yujacha ) , flori ( de exemplu,
gukhwacha ) , frunze, rădăcini , și
cereale ( de exemplu boricha , cha hyeonmi ) sau plante și substanțe utilizate
în medicina tradițională coreeană , cum
ar fi ginseng ( de exemplu Insam cha ) și
ghimbir ( de exemplu saenggang cha ) .
În timp ce soju
este cel mai cunoscut lichior , există peste 100 de băuturi alcoolice diferite
, cum ar fi bere , vinuri de orez și
fructe , și băuturi produse în Coreea
de Sud , precum și o băutură orez dulce
. Berea coreeana( maekju ) diferă
de la berile din Vest, acestea sunt preparate mai degraba din orez decât din
orz . Soju a fost inițial realizat din
cereale , în special orez , acum este facut din cartofi dulci sau orz . Yakju
este un lichior pur rafinat fermentat din orez , cu cel mai cunoscut fiind
Cheongju . Takju este un lichior nerafinat gros facut din cereale , cu cel mai
cunoscut fiind makgeolli , un vin de orez alb , lăptos băut în mod tradițional de către agricultori. În plus față de vinul de orez , diverse vinuri din
fructe si vinuri pe bază de plante există în bucătăria coreeană . Salcam ,
prune maesil , gutui chineza , cires , fructe de pin , si rodii sunt cele mai
populare . Vin Majuang ( un vin amestec de struguri coreene cu vinurile
franceze sau americane ) și vinuri pe
bază de ginseng sunt de asemenea disponibile .
Soju
Makgeolli
În Coreea de Sud ,
alimente ieftine pot fi cumpărate de la Pojangmacha , căruțe de stradă în timpul zilei , care se pot
manca pe strada sau se pot lua la pachet . Pe timp de noapte , ele devin
corturi mici care vând produse alimentare , băuturi și băuturi alcoolice, alimente de sezon ce includ hotteok , și bungeoppang , care se gasesc toamna și iarna . Gimbap și tteokbokki sunt , de asemenea, foarte populare ca alimente de
stradă .
Gimbap
Tteokbokki
Barbatii erau
serviti cu mancare de femeile din casa, iar primul servit era cel mai in varsta.
Femeile nu mancau in aceeasi incapere cu barbatii. In ziua de azi aceste norme
au devenit permisive , familiile iau masa împreună si folosesc timpul pentru a
conversa. Ceea ce a ramas este nimeni nu incepe a manca sau sa se ridice de la
masa, persoana cea mai invarsta trebuie sa manance primul sis a se ridice tot
primul de la masa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu