luni, 7 decembrie 2015

Dakgangjeong 닭강정 pui picant

Ingrediente
aproximativ 1,6 kg aripi de pui
½ linguriță de sare
½ lingurita piper negru măcinat
1 lingurita de ghimbir tocat
2/3 ceasca amidon de cartof sau amidon de porumb
⅓ ceasca arahide (opțional)
4 catei de usturoi tocati
3 până la 4 ardei iuti roșii mari uscati fara semințe, tăiati transversal
¼ cană sos de soia
½ ceasca sirop de orez sau de porumb sirop
1 lingura otet alb
1 lingura mustar (optional)
1 lingura zahar brun
1 lingura seminte de susan
Ulei din seminte de struguri (sau ulei vegetal, ulei de arahide)

Tăiați vârful fiecare aripă și taie aripa în jumătate. Pune carnea de pui intr-un castron si se amesteca cu sarea, ghimbirul, piperul si se amesteca cu mâna. Adaugati 2/3 ceasca amidon de cartofi intr-un vas si moaie fiecare aripă în pulbere pentru a acoperi o, unul câte unul. Strângeți fiecare aripă să apăsați acoperirea să-l strâns.

Sos picant:
Se încălzește o tigaie mare(wok) la foc mare - mediu. Adauga 2 linguri de ulei de gătit, usturoi tocat, și ardei iute roșu uscat.
Se amestecă cu o lingură de lemn aproximativ 30 de secunde. Se adauga sos de soia, sirop de orez, oțet, sos de muștar(opțional). Se amestecă si se lasa sa fiarba pentru câteva minute.
Se adauga zaharul brun si continua agitarea. Se adauga alunele. Se opreste focul.

Puneti 4 cești de ulei într-o tigaie sau oala și se încălzește până la 7 la 8 minute la foc mare.
Se prajesc aripile în ulei fierbinte timp de aproximativ 12 până la 13 minute.
Opriți focul si lăsați aripile stea pentru câteva minute la scurs.
Reincalzi uleiul si se prajeste aripile din nou pentru alte 12 la 15 minute, până când toate acestea arata maro-auriu și se simt super crocante

Când puiul este gata se reincalzeste sosul pana face bule. Se.adauga carnea de pui fierbinte și se amestecă bine cu o lingura de lemn pentru acoperirea aripioarelor cu sos.

Se opreste focul si se transferă pui acoperit de un platou mare. Se semințe de susan pe partea de sus si se serveste imediat. Nu aveți nevoie de nici o sos de scufundare, dar merge bine cu Baek-kimchi.


Matang 마탕 bomboane de cartofi dulci

Ingrediente
2 cartofi dulci
ulei vegetal
zahar
seminte de susan negru

Cartofii se curata si se taie felii(triunghiuri) mai mari. Se prajesc pana sunt rumeniti, apoi se scurg de ulei.

Sirop:
Intr-o tigaie cu fund gros, se adaugă 1 lingura ulei vegetal, se presara ¼ ceasca de zahar alb, se încălzește pe foc mediu timp de câteva minute. Când zahărul începe să se topească, reduce caldura si se fierbe aproximativ 7-8 minute până când zahărul se transformă într-un sirop de auriu-maroniu.

Cand siropul este gata se adauga cartofii si se amesteca. Se scot pe hartie de copt si se presara susan negru.


Suyuk

"Su" înseamnă apă și "Yuk" înseamnă carne în chineză.

Ingrediente
Carne de porc (fleica, gusa sau carne macra)
1 capatana usturoi
1 Ceapa
2 cepe verzi
1 lingura ghimbir proaspat
1 ardei iute uscat(sau fara)
1 lingura de pasta de soia
½ lingurita piper negru
In cazul in are nu aveti toate condimentele puteti folosi 2 cepe uscate si o capatana de usturoi.

Intr-o oala se pune o ceapa de marime medie (tăiata în jumătate), 2 cepe verzi, 12 catei de usturoi, 1 lingura de ghimbir proaspat, 1 lingura pasta de soia, 1 ardei iute uscat și ½ lingurita de boabe de piper negru. Aceste ingrediente dau un gust foarte bun carnii.
Adaugati carnea de porc, 6 căni de apă. Gatiti  la foc mediu.
Odată ce începe să fiarbă, gatiti pentru aproximativ 1-2 ore, până când carnea de porc este complet fierta (daca carnea este mai grasa se firbe 2 ore).
Atunci când carnea de porc este fiarta, scoateți carnea si taiati-o bucati.
Se serveste cu orez si kimchi.


Acest fel se serveste in ziua de Kimjang cu kimchi proaspat.

vineri, 16 octombrie 2015

Bojagi


Bojagi este o panza traditionala coreeana de forma patrata folosita ca ambalaj. Desi matasea este materialul cel mai des folosit, poate fi facuta si din alte materiale. Are diverse intrebuintari, inclusiv ca ambalaj cadouri, la nunti sau in ritualuri budiste. In mod traditional, marimea unui bojagi porneste de la un pʼok (aproximativ 35 centimetri) pentru obiectele mici, pana la 10 pʼok pentru obiectele mai mari (cum ar fi lenjeria de pat). In contrast cu min-bo viu colorate si care erau facute din resturi de materiale, la curtea regala a dinastiei Joseon se preferau materialele facute la comanda cu nuante ce porneau de la roz-rosu pana la violet. Min-bo si Chogakbo sunt cele mai cunoscute tipuri de bojagi. Aceste tesaturi au fost create din imbinari de resturi de materiale, imbinari ce pot fi atat simetrice cat si neregulate. Preferintele individiale ale femeilor ce le lucrau le fac unice pe fiecare in parte. Chogak bo este asociat cu acoperirea produselor alimentare. Modelele de la mijlocul secolului 19 si inceputul secolului 20 care s-au pastrat pana astazi au o bucla-funda prinsa la mijlocul patratului materialului pentru a-l putea ridica mai usor. In functie de anotimp se foloseau bojagi diferiti pentru acoperirea diverselor tipuri de alimente. Vara se foloseau materiale usoare pentru a permite aerului sa circule, in timp ce iarna, pentru a tine mancarea calda, bojagi era captusit. Pentru a nu se murdari de la mancare, interiorul era adesea captusit si cu hartie data cu ulei. Bojagi au fost folosite si la transportul obiectelor, la acoperirea sau pastrarea lucrurilor in depozit. Brodarea este o alta forma de decorarea a materialului. Temele obisnuite sunt cele cu fori, fructe, pasari, copaci stilizati sau simboluri ale norocului. Broderia se realiza cu fir tors pe bumbac sau matase ca apoi sa fie captusita.


joi, 15 octombrie 2015

Provocarea Asiei Fest

Asia Fest este primul festival din România dedicat promovării valorilor culturale ale continentului asiatic. Culturile țărilor asiatice au fost dintotdeauna un mister pentru europeni, iar în România, în ultimii ani, s-a dezvoltat o atracţie specială faţă de ţări precum Japonia, China, Turcia, India, Coreea de Sud.
Fiind un real succes, Asia Fest ajunge la cea de-a III-a ediţie având loc în perioada 16-19 octombrie 2015. Şi pentru că suntem în pragul festivalului ne-am gândit la o formă de promovare a culturii asiatice interactivă, interesantă şi creativă. De ce domeniul culinar? Pentru că la nivel cultural gastronomia este numitorul comun al tuturor ţărilor asiatice, si totodată, la momentul actual aceasta este foarte apreciată în România, fiind tot mai multi iubitori ai acestor mancăruri.
Aşadar Asia Fest a creat RICE UP,  concursul de gătit cu specific asiatic special pentru bloggerii şi redactorii pasionaţi de arta culinară. Acest Concurs este organizat în parteneriat cu Tan Viet Romania şi restaurantul Chefs. Experience, care susţin participanţii în a-şi etala creativitatea şi priceperea la gătit.


Organizator:
Website: www.asiafest.eu ;
Parteneri:

Ei bine am primit 4 produse( taitei de orez, sos de soia, rambutan in sirop si lapte de cocos), iar provocarea era sa gatesc un fel de mancare care sa contina cel putin 2 ingredinte din acestea.
Taitei de orez cu Tak Kui

Ingrediente:
200 g taitei de orez
800 g carne de pui(pulpe pe care le dezosam)
ulei de susan 
sos de soia
Sos de marinat carnea
2 linguri de sos de soia
1 linguriță de sare
2 linguri de ceapa verde tocata
1 catel de usturoi pisat
1 lingurita de seminte de susan la sol
1 lingurita ulei de susan
1/2 lingurita ghimbir proaspat zdrobite (sau, substitui 1/2 lingurita de praf
ghimbir)
piper negru, dupa gust

Intr-o oala punem apa la fiert si cand clocoteste se opreste focul si se adauga taiteii. Se acopera vasul cu un capac si se lasa la inmuiat 3 min. Scoatem taiteii, ii clatim cu apa rece apoi ii prajim putin cu ulei de susan. Cand sunt gata turmam sos de soia peste ei si amestecam bine.
Spălați carnea de pui bine și apoi se taie în bucati plate, relativ groase. Se amestecă ingredientele condimente împreună și se adaugă carnea de pui, bucată cu bucată, si se framanta.
După aceea se lasă puiul la marinat in condimente pentru aproximativ 30 de minute, apoi se frige la gratar sau intr-un wok.
Pe o farfurie asezati taiteii si deasupra lor carnea.




Clatite cu sos de rambutan si lapte de cocos

Ingrediente:
2 oua 
1 cutie rambutan in sirop
1 lingura ulei
150 ml lapte de cocos 
15 linguri de faina
150 ml lapte
un vf bicarbonat alimentar

Pentru clatite amestecam foarte bine ouale, siropul de la rambutan, uleiul, laptele, faina si bicarbonatul. Apoi fie coacem clatite subtiri fie le facem in stil american.
Pentru umplutura punem in blender fructele de rambutan si laptele de cocos pana se face cremos.
Umplem clatitele cu sosul de rambutan.









miercuri, 23 septembrie 2015

Songpyeon

Deoarece se apropie Chuseok-ul, iata si reteta prajiturelelor traditioonale.
Song = pin

Ingrediente:
Faina de orez congelata
coloranti
ulei de susan
ace de pin

Aluatul de baza:
2 cesti de pulbere de orez congelata, decongelata la temperatura camerei 4 linguri plus 1 sau 2 lingurite apa fiarta
Aluat verde 2 cesti de pulbere de orez congelata, decongelata la temperatura camerei 2 linguri de pelin (ssuk garu / 쑥 가루) (sau Matcha / pulbere de ceai verde) 5 linguri plus 1 sau 2 lingurite apa fiarta
Aluat galben 2 cesti de pulbere de orez congelata, decongelata la temperatura camerei Kabocha fierbinte 1/3 ceasca fierte abur * (danhobak / 단호박)  1 lingura plus 1 sau 2 lingurite apa fiarta(* 1/2 kabocha mici aburit în microunde, timp de aproximativ 5 minute)
Aluat violet 2 cesti de pulbere de orez congelata, decongelata la temperatura camerei 4 linguri plus 1 sau 2 lingurite suc de afine fierbinte (afine 1/2 ceașcă fructe proaspete sau congelate facute piure cu 1/2 cana de apa,amestecate și fierte)
Aluat roz 2 cesti de pulbere de orez congelata, decongelata la temperatura camerei 4 linguri suc de zmeura (1/2 ceașcă fructe proaspete sau congelate facute piure cu 1/2 cana de apa, amestecate și fierte) 
Daca nu aveti colorantii naturali puteti inlocuii cu coloranti alimentari.
Umplutura:
1/2 ceașcă prăjită semințe de susan
2 linguri de zahar (se adapteze la gust)
Miere 1 lingura
putina de sare

Macinati semintele de susan cu o rasnita. Se adauga zaharul, mierea și praful de sare. Se amestecă totul bine împreună.
Aluatul:
Pentru fiecare tip de aluat, cerne pulberea de orez într-un castron. Amestecati cu o lingura faina cu  ingredientele lichide (apă / suc / kabocha) pentru fiecare culoare de aluat.
Se framanta bine fiecare aluat pentru cel puțin 5 minute. (În cazul în care lipeste aluatul de mâini se mai adauga faina de orez 1 lingura. Dacă se sparge aluat ușor sau este prea rigid, adauga mai mult apa fierbinte , 1 lingurita.)
Acoperiți aluatul cu folie de plastic sau un prosop umed. Lăsați-l să se odihnească timp de 20 până la 30 de minute.
Se ia cate o bucata de aluat se formeaza o biluta in care se face o gaura se pune umplutura apoi se inchide si se da forma specifica de semiluna.
Intr-un steamer se aseaza un strat de ace de pin peste ele prajiturelele apoi un alt strat de ace de pin. Se fierbe 20 min.
Dupa ce s-au fiert se spala bine cu apa rece, se scurg si se ung cu ulei de susan. Se servesc la temperatura camerei.








Bibimbap - un caleidoscop de culori si arome

Bibimbap inseamna orez amestecat( bibim - amestecat, bap - orez). Se amesteca orezul fiert cu legumele putin fierte, verdeturi, carne de vita etc., si se mai adauga putin ulei de susan.

În Coreea de Sud, Jeonju, Jinju, și Tongyeong sunt deosebit de renumite pentru versiunile lor de bibimbap.
Numele Bibimbap a fost adoptată în secolul al 20-lea. Din Joseon perioada (secolul 1392-16th) până în secolul 20, Bibimbap fost numit Goldongban, ceea ce înseamnă orezul făcut prin amestecarea diferitelor tipuri de produse alimentare.

Ingredientele bibimbapului sunt bogate în simbolism. Culoarea negru sau cele inchise reprezintă Nordul și rinichii - de exemplu, ciuperci shiitake, ferigi Bracken sau alge nori. Roșu sau portocaliu reprezintă Sudul și inima, ardei iute, morcovi și jujube. Verdele reprezintă Estul și ficatul, castravetele și spanacul. Alb este Vestul sau plamanii, cum ar fi muguri de fasole/soia, ridichi, și orez. Și, în sfârșit galben reprezintă centrul sau stomacul, dovleac, cartofi sau ouă.

Ingrediente pentru3 - 4 portii

Carne și sos de marinare

100g carne de vită carne tocata fasii mici
Sos de soia 1 lingura
1 lingura ulei de susan
1 linguriță de zahăr - de preferat zahar brun
1/4 lingurita usturoi tocat

Legume și alte

250g spanac ușor condimentat
350g muguri de fasole ușor condimentati 
100g ciuperci,  de preferinta ciuperci Shiitake 
120g morcov
1 castravete
1/2 lingurita sare de mare fina (cate o 1/4 lingurita va fi utilizat atunci când gătiți ciupercile shiitake și morcovi)
3 - 4  porții de orez gatit
3 sau 4 oua (in functie de porția de servire)
Unii ulei de gătit pentru a găti carnea, ciupercile, morcovii și ouăle
usturoi
sos de soia
seminte de susan prajite
ulei de susan
Alge marine tocate

Sos bibimbap - Sosul de mai jos ar putea fi suficient doar pentru 3 portii, dacă place mancarea picanta.

2 linguri Gochujang
1 lingura ulei de susan
1 lingura de zahar 
1 lingura de apa
1 lingura de susan prăjite seminte
1 lingurita otet 
1 lingurita de usturoi tocat
* 1 lingura = 15ml

Preparare:

Pregătirea și gatiti ingredientele de mai jos.


Carnea se amestecă carne tocată de vită cu sosul de mai sus. Marinati carnea de aproximativ 30 de minute. Adăuga ulei de gătit într-un wok și se caleste carnea la foc mediu spre mare. Este nevoie de aproximativ 3 până la 5 minute.

Se amestecă ingredientele pentru sosul bibimbap într-un castron.

Spanacul se spala bine. Se pune apa la fiert impreuna cu o lingurita de sare, cand incepe sa clocotesca se adauga spanacul si se fierbe 30 secunde. Se strecoara spanacul si se lasa sa se raceasca. Daca frunzele sunt prea mai mai taiem in 2-3.
Se face un sos din:1 lingurita ceapa verde tocată mărunt , ½ lingurita usturoi tocat, ¼ linguriță sare de mare fina , 1 lingurita de seminte de susan prăjite, 1 lingura ulei de susan 
* 1 lingura = 15 ml, 1 ceasca = 250 ml
Se amesteca bine spanacul cu sosul.
Mugurii de fasolea mung se spala bine. Se pune apa la fiert impreuna cu o lingurita de sare, cand incepe sa clocotesca se adauga mugurii de fasole si se fierbe 1-2 minute. Se strecoara si se clateste cu apa rece, se lasa sa se raceasca.
Se face un sos ca si la spanac si se amesteca cu mugurii de faole mung.

Morcovul se curata, se spala si se taie julien. Se caleste in ulei cu sare timp de 2-3 minute.

Castravetii se taie betisoare. Se presara cu generozitate sare peste castraveți  si se pune deoparte pentru 10 - 15 minute. Stoarce excesul de lichid. Amestecati cu 1 lingura de ceapa tocata, 1/2 lingurita usturoi tocat, 1 lingurita ulei de susan și 1/2 linguriță de semințe de susan. 

Dovleceii se taie dovleceii in jumatate pe lungime si apoi felii subtiri. Se presara cu sare peste dovleceii felii si se pune deoparte pentru 10 - 15 minute. Stoarce excesul de lichid din dovlecei. Adauga 1 lingura de ceapa tocata, 1/2 lingurita usturoi tocat, 1 lingurita ulei de susan și semințe de 1/2 lingurita de susan. Caliti într-o tigaie timp de 1 - 2 minute la foc mare mediu. 

Ciupercile se spala, se taie felii si se caleste in ulei cu sare timp de 2-3 minute.

Oul se prajeste ochi.

In farfurie se pune orezul, peste orez se pune carnea, legumele, sosul bibimbap si oul.


Jumeokbap - bilute de orez

La Festivalul Ambasadelor, editia I, am pregătit pentru degustare jumeokbap.

Jumeok Bap în limba coreeană înseamnă Pumnul de Orez.  In coreeană Jumeok înseamnă Pumn, în timp ce Bap înseamnă Orez gatit. 
Jumeok Bap este una dintre cele mai populare rețete coreene, oameni mananca jumeokbap în special atunci când merge la un picnic.
Pentru cei interesati am pregătit si reteta:
Reteta pentru orez o găsiți aici: http://discoverkorea2013.blogspot.ro/2013/06/bap.html?m=1

Legumele( dovlecelul - se spală bine si se taie coaja ca cam de 3-5mm, ardei gras, morcov, ceapă verde) toate se toaca mărunt si se sotează in putin ulei.

Peste orezul fiert se adauga sare, ulei de susan - pentru aromă si legumele sotate. Se amesteca foarte bine si de formeaza bilute.

Reteta cu carne o găsiți aici: http://koreanfood.ro/retete/31_Beef-JuMeok-Bap