miercuri, 19 iunie 2013

Cum sarbatoresc sud-coreenii Craciunul?

De cand cum pasiunea mea pentru Coreea, multe persoane m-au intrebat cum este sau daca este sarbatorit Craciunul in aceasta tara. Am sa va spun si voua cateva dintre lucrurile pe care le-am aflat pana in prezent. Dupa cum unii dintre voi probabil ca stiti, principalele religii din Coreea de Sud sunt budismul și confucianismul. Alte religii importante sunt Chundo Kyo, șamanismul (credința în spirite) și taoismul. Totusi, in Coreea de Sud există mai mulţi creştini (cataolici, in speta) spre deosebire de celelalte ţări asiatice, cum ar fi China sau Japonia. Astfel, potrivit ultimelor date oficiale, aproximativ 28% din sud-coreeni sunt crestini. Pentru acestia din urma, Craciunul este o sarbatoare importanta la fel ca pentru noi toti, fiind ziua in care s-a nascut Isus Hristos. Pentru ceilalti, Carciunul este o zi libera in care pot sa se odihneasca sau sa se vada cu familia si prietenii sau sa-si sarbatoreasca iubirea (un fel de Valentine’s Day).
In aceasta perioada, bisericile sunt decorate cu luminite, la fel si zonele comerciale din marile orase. Ca si la noi, cele mai multe biserici tin slujbe în ziua de Crăciun, astfel ca, să mergi la biserică, a devenit un obicei popular chiar şi pentru cei care nu sunt creştini. Unii oameni (în special creştinii şi strainii care locuiesc in Coreea) îşi împodobesc casele cu luminite, ghirlande şi bradul cu globuri si beteala. Cum bucuria Craciunului, pe langa aspectul religios, este intretinuta de atmosfera de liniste si pace in familie sau alaturi de prieteni, acest lucru e valabil si la coreeni. In plus, dupa cum am spus si ceva mai spus, sunt site-uri care sustin ca, la fel ca alte multe sarbatori non-traditionale din Coreea, Craciunul a devenit oarecum si o „sarbatoare de cuplu”, nu numai de familie. In acesta perioada se ofera cadouri care constau, printre altele, in dulciuri si bani, acesta fiind, de altfel, cel mai popular cadou de Crăciun în Coreea.
Daca va veti afla in Coreea de Sud in acesta perioada a anului sa nu fiti surprinsi daca va intalniti cu Moş Crăciun pe strada. Asta se poate intampla mai ales in marile orase cum ar fi, spre exemplu, Seulul sau Pusanul. Imbracat in rosu sau albastru, acesta este numit de coreeni “산타 클로스” (Santa Kîllosî), ori “산타 할아버지” (Santa Harabăji – “harabaji” insemnand “bunic”). In noaptea de Ajun, strazile sunt pline de oameni care roiesc in toate partile, restaurantele sunt si ele luate cu asalt, peste tot domnind o atmosfera de bucurie si voie buna. De Crăciun, coreenii mănâncă o prăjitură acoperită de cremă şi care e cumpărată de la magazinele locale. Dar uneori o înlocuiesc şi cu un tort de îngheţată. Pe langa acestea, nu lipesc insa bucatele traditional-coreene, respectiv nemurataele lor feluri de orez (밥) si kimchi (짐치), bulbogi (불고기), japchae (potato noodles) si dăkgug (rice cake soup), bere (맥주), 소주 (una dintre cele mai cunoscute bauturi coreene, cunoscut drept Korean Rice Liquor).
Formula prin care coreenii isi ureaza “Craciun fericit!” este foarte simpla, semnanad foarte mult cu varianta americana de unde, de altfel, a si fost imprumutata: “메리 크리스마스! (Meri Cîrisîmasî).

P.S.: Ei bine, da,s tiu ca o sa para un pic ciudata cesta rticol in plina vara, dar imi asum "vina". In plus, promit ca la iarna va va povestesc despre locurile unde le place coreenilor sa-si petreaca vacantele de vara.


Realizat de Shin Soo Byung

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu