miercuri, 19 iunie 2013

Hanbok — costumul popular coreean

 Se stie ca, pentru coreeni, hainele sunt mai mult decât simple articole de vestimentatie. Un exemplu în această privinţă este hanbok-ul, costumul traditional coreean moştenit încă din vremea în care cele Trei Regate, Goguryeo, Silla şi Baekje dominau Peninsula Coreeana (57 i.Hr.-668 d.Hr). Inainte ca stilul Western sa soseasca acum 100 de ani, costumul era folosit deopotriva de barbati si femei, in viata de zi cu zi. Barbatii purtau, astfel, jeogori ( o jacheta) cu baji (pantaloni), in timp ce femeile purtau jeogori cu chima (bluză tip bolero si o fusta lunga, petrecuta). Hanbok-ul are o croială simplă, cu marginile uşor rotunjite. Mânecile bluzei se deschid ca nişte aripi, în timp ce fusta se lărgeşte de sub bust şi cade elegant până jos. Ceea ce accentuează linia bustului este un model neobişnuit de fundă, ale cărei capete coboară de la nod pe bluză în jos, ajungând până aproape de glezne. Multe hanbok-uri au frumoase modele geometrice şi florale brodate în jurul răscroielii gâtului, pe manşete, precum şi pe fustă. Simetria, liniile şi culorile hanbok-ului fac din el un articol de îmbrăcăminte elegant.
Pe langa nota de elegant ape care o dau, culorile au insa insemnatatea lor. În vechime, clasa conducătoare coreeană purta hanbok-uri colorate (vopsite în roşu, galben, albastru, albastru sau negru – culori ce simbolizează cele 5 elemente tradiţionale din cosmologia orientală: focul, pământul, apa, metalul şi lemnul), în timp ce ţăranii se îmbrăcau, în general, în alb (culoare ce simbolizeaza puritatea, integritatea şi castitatea). În plus, o femeie necăsătorită putea fi identificată după hanbok-ul ei galben cu roşu. După căsătorie, culoarea hainei reflecta poziţia socială a soţului. În prezent, la nuntă, mama miresei ar trebui să poarte un hanbok roz, iar mama mirelui, unul albastru. Acest obicei ajută în mod sigur la identificarea lor.
Astazi, hanbok-ul e purtat doar de sarbatori si festivaluri traditionale sau ocazii speciale precum nunta, sarbatorirea varstei de 60 sau 70 de ani. In 1996 s-a încercat să se popularizeze din nou acest stil vestimentar, prima sâmbătă din lună fiind declarată oficial „ziua hanbok-ului“. Designerii si-au fiolosit imaginatia si indemanarea, aducand hanbok-ul atat pe scena marilor prezentari de moda, cat si in viata de zi cu a coreenilor.
In prezent, Coreea îmbracă haine de sărbătoare (adică hanok-ul) in perioada 11 -13 septembrie, cand sarbatoreste Chuseok-ul (추석) sau Sărbătoarea Recoltei. Un alt moment in care coreenii se introc la hainele traditionale este sabatorirea Anului Nou Lunar, cunoscut si sub numele de Seollal (설날), sarbatoare ca are loc, in general, intre 21 ianuarie si 19 februarie. De Seollal, copiii isi viziteaza parintii, toata lumea se imbraca in costume traditionale/hanbok, se mananca bucate traditionale. Copiii se inclina in fata parintilor, urandu-le "saehae bok man-hi ba-deu saeyo"( la multi ani)... si in functie de cat de corect efectueaza aceasta plecaciune, primesc cadouri sub forma de bani...
In aceste zile viziteaza mormintele stramosilor, se ofera ofrande.



Realizat de Shin Soo Byung

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu