luni, 22 iulie 2013

2013 - Proiect: Concurs „Liked&Shared”

Statutul nostru in proiect: Organizator
Descriere: ParticipantiiTrebuie sa
1.      Dati like la pagina noastrahttps://www.facebook.com/discoverycoreea
2.      Dati like/imi place si share/distribuiti acestei imagini

3.      Lasati comentariu la pagina cu subiectul "Liked&Shared"

Perioada desfasurarii: 17.07.2013 – 21.07.2013
Numarul de participanti: 12
Premiul castigat: - Un suport de lumanari si un colier hanji
Link-ul evenimentului:

Statut eveniment si feedback: Proiect incheiat cu succes
Castigator
Damm Bernadett-Katalin

Realizat de Park Soo Rim

marți, 16 iulie 2013

Coreenii si superstitiile lor

Fiecare cultura are propriile ei superstitii si este intotdeuna o idée buna sa cunosti aceste superstitii inainte sa te muti pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp intr-o tara straina, daca nu vrei sa aduci aingere, prin necunostinta, unor tabuuri vechi de secole. La prima vedere, poate ca superstitiile coreene par un pic ciudate pentru occidentali, dar nu sunt mai ciudate decat teama noastra de pisici negre, tendinta de a bate in lemn sau evitarea calcarii pe un capac de canalizare. Cu toate acestea, mulți coreeni ia superstițiile lor un pic mai serios decât majoritatea oamenilor – ‚moartea cauzata/datorata ventilatorului” fiind, fara indoiala, legenda urbana cea mai cunoscuta. De fapt, multe superstiții coreene sunt oarecum morbide, patru din cele cinci pe care le vom enumera mai jos fiind considerate a fi fatale, in timp ce despre una se spune ca ar cauza suferințe fizice pe toată durata vieții.

1. Scrisul numelor cu rosu

Potrivit acestei superstitii coreene, nu trebuie sa scrii niciodata numele copiilor tai cu culoarea rosie pentru ca s-ar putea crede ca le doresti moartea. De ce? Pentru ca in mod tradițional, roșu este culoarea folosită pentru a scrie numele celor morți în Coreea. Prin urmare, este considerat ghinion sa scrii cu rosu numele persoanelor vii, unii oameni considerand acest lucru cumva similar cu „sarutul mortii”. Se spune ca, atunci cand vine vorba despre acest subiect, cei mai mulți copii reactioneaza destul de bine la asta si doar chicotesc nervos. Cu toate acestea, altii au fost cu adevărat neliniștiti, considerand ca acesta este un semn ca soarta le-a fost pecetluita.

2. Numărul 4 – cu ghinion

În Occident, treisprezece este un număr „de temut”. In schimb, cifra care le da de furca coreenilor este cifra 4. Daca originile superstiției legata de numarul „13” ca numar ce aduce ghinion sunt vechi și obscure, teama coreenilor de cifra patru este mult mai literala. Pentru cei care stiu cat de cat limba coreeana explicatia este relativ simpla. Astfel, patru (4), în coreeană, are aceeași pronunție ca și cuvântul moarte: ambele sunt pronuntate "SA" (sa= 4 – in numaratoarea sino coreeana; 사망 - moarte). Acum puteti intelege de ce oamenii nu vor să locuiasca la etajul „mortii” (etajul 4) sau care este motivul pentru care in „lista” cu optinuile de la lifturile coreene etajul 4 este trecut ca "F" sau pur si simplu se sare cu totul peste acest numar. Exista si o partea buna a lucrurilor, ca sa-i spun asa. Persoanele care se incumeta, totusi, sa locuiasca la Ap 404, etj 4 sau pe strada cu nr 4 vor obtine in totdeuna un pret redus la chirie!

3. Frigul din oase

Cei de pe site-ul nymgo.com, de unde am tradus acest material, sustin cau au aflat despre aceasta superstitie când directorul de la școala unde studiau a nascut. Când s-au dus să o viziteze în clinica de maternitate, in camera ei era o caldura inabusitoare. Ea le-a spus că asistentele nu i-ar permite cuburi ei de gheață în băutură, sau chiar să iasă afara din camera. Cand a fost intrebat de ce, ea le-a spus despre superstiție că dacă o femeie devine rece imediat dupa nastere, „receala” va intra în oasele ei și o va afecta pentru tot restul vieții.

4. Dusul si vaccinurile

Aceasta superstitie este destul de ciudata și, practic, presupune că dacă faci dus in termen de 24 de ore de cand te-ai vaccinat, vei muri. Nu conteaza ce tip de vaccin este, toate sunt considerate a pune viata in pericol atunci cand sunt combinate cu un duș. Originile acestei superstitii sunt tulburi inca și știința din spatele ei înnebunitoare. Cu toate acestea, cum este puțin probabil să ai nevoie de vaccinuri suplimentare pentru a vizita de Coreea de Sud, probabil că nu vei fi nevoit sa „te intalnesti” cu o astfel de superstitie.

5. Ventilatorul si moartea

Mai mult legenda urbana decat superstitie, „moartea datorata ventilatorului” este de departe cel mai faimos "mit" coreean, dupa cum am mai spus si la inceputul acestui material. Gasit fascinant de straini, acest „mit” a dus la crearea unor site-uri cu aceasta tema, a unor tricouri și chiar a unui popular costum de Halloween. „Moartea datorata ventilatorului” este un fenomen intalnit insa doar în Coreea, in care aproape toți coreenii cred. Pe scurt, „moartea datorata ventilatorului” este credința că dacă lăsați un ventilator electric care rulează peste noapte într-o cameră cu fereastra inchisa, vei muri. Motivul din spatele acestei superstitii variază, circuland mai multe teorii, incluzand faptul ca elicea ventilatorului despica moleculele de aer din cameră, făcându-le nerespirabile. Se spune, totodata, ca ventilatorul provoaca hipotermie in somn sau ca aspiră aerul din cameră ca un aspirator, inducand sufocarea. Coreenii sunt în mod clar indecisi cu privire la motivul pentru care considera ca un ventilator lasat in functiune intr-o camera cu geamul inchis poate ucide o persoana, insa sunt siguri ca acest lucru se poate intampla. In zilele noastre, exista chiar mai multe cazuri de decese, raportate de media coreeana ca fiind datorate ventilatorului, de aceea toate ventilatoare electrice din Coreea sunt vândute cu dispozitive de temporizare. „Moartea datorata ventilatorului” rămâne, fara indoiala, un subiect de dezbinare în Coreea, printre străini și localnici. Este absolut naucitor pentru emigranti cel putin ca in tara cu una dintre cele mai avansate tehnologii din lume exista o astfel de credinta colectiva. Prin urmare, chiar daca le povestesti prietenilor tai coreeni ca tu ai dormit multe nopti cu ventilatorul deschis si ferestrele inchise si, evident, nu ai patit nimic, nu te astepta insa ca ei sa-si schimbe convingerea.

Alte superstitii

Dar acestea nu sunt singurele superstitii ale coreenilor. Potrivit eatyourkimchi.com, exista multe superstitii legate de examene, printre acestea fiind si cele potrivit carora in ziua in care ai un examen nu trebuie sa manaci paine. Panine, in coreeana, se spune “bbang” – 빵, acelasi cuvant fiind folosit si pentru cifra 0. Prin urmare, coreenii cred ca daca manaci “0”, vei primi nota “0” la examen. Totodata, in aceasta zi trebuie evitata mancarea alunecoasă intrucat se spune ca toate cunostintele pe care le-ai acumulat vor aluneca din capul tau. Pentru coreenii, sa visezi porci sau dragoni înseamnă că veți avea noroc cu banii. Prin urmare, daca ti se intampla asta trebuie sa mergi repede la cel mai apropriat magazin si sa cumperi un bilet la loto. O alta superstitie coreeana este legata de ziua in care te muti dintr-o casa in alta. Coreeni considera ca, in aceasta zi, nu trebuie sa maturi casa/apartamentul pe care o/il parasiti. Acest lucru le va induce in eroare pe spiritele rele care vor crede ca voi nu ati parasit, de fapt, aceasta casa, astfel incat ele nu se vor tine dupa voi in noua locuinta. Alte superstitii sunt legate de faptul ca nu este bine sa fluieri noaptea sau sa iti tai unghiile.

 




Realizat de Shin Soo Byung

Hobakjeon(Dovlecel pane)

aceasta reteta nu difera mult de a noastra, diferenta ar fi sosul

ingrediente
1/2 cana de faina, 2 oua (bătute), 1 lingurita de ulei, 2 dovlecei mari
Sos: 3 lingurite de sos de soia, 3 lingurite de otet (optional), 1/4 linguriță de semințe de susan

Preparare:
Puneți făina într-un castron, iar ouale batute intr-un bol.
Se încălzește uleiul într-o tigaie mare la foc mediu-mare.
Fiecare felie de dovlecel se da prin faina apoi prin ou si și se prăjește în tigaie timp de 5 minute sau până când ambele părți sunt aurii.
Sosul se face din sos de soia și oțet, cu semințe de susan, sau sos de soia doar cu seminte de susan.
Dovleceii se servesc calzi sau reci cu sos.

luni, 15 iulie 2013

50 de locuri minunate pe care trebuie sa le vezi in Coreea

25 de milioane de sud-coreeni - aproximativ jumatate din populatia – calatoresc in afara tarii cel putin o data pe an, dar nu este gresit de presupus că acestia nu au văzut toate atracțiile din țara lor frumoasa. Seulul acopera doar 0,6% din teritoriul Coreei de Sud. Va prezentam in continuare 50 de fotografii uimitoare din cealalta 99,4% din țară, care merita vizitata, potrivit travel.cnn.com. De altfel, exista o vorba care spune ca daca ai venit in Coreea si vizitezi doar Seulul „ai pierdut timpul”. Fara sa minimalizam frumusetea si importanta acestui oras, citatul de mai sus arata ca frumusetea Coreei nu sta intr-un singur loc, tara avand, alaturi de Seul, o multime de locuri minunate de vizitat si admirat. De la campurile nesfarsite cu flori de primavara, plajele nisipoase, munti care-si pierd culmile printre nori si situri istorice inconjurate de o liniste uimitoare – toate acestea fac din Coreea un loc unic in lume si o tara care trebuie vazuta. Un fel de „MUST SEE”, cum s-ar spune. 

1. Seongsan Sunrise Peak (성산 일출봉) Erupțiile hidrovulcanice au dus la formarea acestui crater vulcanic maiestuos acum 5000 de ani, pe insula Jeju. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, acest pisc este faimos pentru multe lucruri, printre care numeroase specii de plante rare, dar este cel mai bine este cunoscut pentru priveliște magnifică a rasaritului de soare peste ea (de unde și numele). 


2. Ggotji Beach (꽃지 해수욕장) Situat la patru kilometri sud-vest de Anmyeon-eup, această plajă de culoare crem este locul ideal pentru a merge la o plimbare si a urmari cum soarele se afunda în ocean (apune) între două formațiuni de rocă mari, cunoscute sub numele de Granny Rock si Grandpa Rock. Legenda spune că soția unui ofițer, comandant de baza, în timpul dinastiei Silla, a devenit Grandma Rock, atunci când ea a murit, după un timp in care si-a asteptat si a ramas fidela sotului ei. 


3. Darangee Village (경상남도 남해 가천 다랭이마을) Darangee Village, un mic sat bine conservat situat în zona sudică de Vest Namhae-gun, oferă o priveliste extraordinară ce cuprinde nenumărate domenii mici (peste 100 de nivele), distribuite pe o pantă abruptă de munte pana la deschiderea spre mare. 


4. Kwang-An Bridge (부산 광안대교) Cunoscut, de asemenea, sub numele de Podul Diamond, acest pod cu două etaje conectează Suyeong-Gu și Haeundae-Gu și oferă o priveliste uimitoare asupra muntilor, plajelor de nisip, dealurilor precum si luminile orasului. 


5. Kyeong-Wha Station, Jinhae (진해 경화역) In fiecare primavara, sunetul trenului inainte de a ajunge in gara anunta freamatul de turisti si fotografi amatori. Ciresii infloriti de o parte si de alta a caii ferate dau impresia unui tunel colorat in roz-pal, oferind o priveliste de vis pe masura ce trenul se aproprie de statie. De asemenea, pentru cei pasionati de fotografie, în apropierea se afla drumul Cherry Blossom, care se intinde de-a lungul raului Yeojwa. 


6. Upo Marsh (우포늪) La 2.314 km patrati, Upo Marsh este cea mai mare zonă umedă interioara din Coreea, avand de trei ori dimensiunea lui Yeouido. Format în urmă cu peste 140 de milioane de ani, mlaștină gazduieste 1.500 de plante și animale, dintre care unele specii pe cale de dispariție. Vizitatorii se pot plimba cu bicicleta sau pot face o plimbare pe jos în jurul acestei mlaștini naturale deosebite, unde păsările migratoare sunt cunoscute pentru zborul lor jos (la mica distanta deasupra solului). 


7. Jeungdo Salt Farm (전남 신안 증도 염전) Aceasta insula este o comoara (artefacte din timpul dinastiei Song au fost chiar găsite în partea de jos a mării) este renumita pentru apa de mare clara, plaja cu nisip fin și fermele de sare. Privelistea magica a fermelor imense de sare nu este, insa, singura atractie care poate fi găsita aici; suprafetele de noroi plat le ofera posibilitatea turistilor veniti sa-si petreaca timpul liber aici sa experimenteze si sa observe viata marina din acest noroi. 


8. Gongryong Ridge, Seorak Mountain (설악산 신선대 공룡능선) Relaxarea psihica si alpinismul sunt recomandate atunci cand vizitezi varfurile indraznete ale sirului muntilor Seorak. Considerat a avea forma coloanei vertebrale a unui dinozaur (de unde și numele, "Dinosaur Ridge"), aceasta creasta stâncoasă oferă o imagine spectaculoasa atat in interiorul, cat si exteriorul lantului muntos Seorak. Urcusul nu este insa deloc usor: vârful Gongryong Ridge, cel mai popular traseu din acest sir muntos, este de aproximativ 1.200 de metri. 


9. Uleung Island Seaside Road (울릉도 해안도로) Uleung Island, poreclita "Insula misterioasa", este un loc popular de evadare in week-end pentru locuitorii Seulului. Formatiuni de rocă cu forme curioase, stâncile de pe coasta si numeroase cascade împodobesc litoralul insulei. Oricine planuieste sa mearga pe jos sau cu bicicleta in jurul Uleung Island ar trebui sa se asigure că dispune de suficient timp, pentru ca inevitabil va trebui sa se opreasca si sa admire fara graba privelistea care-ti taie respiratia. 


10. Seopjikoji, Jeju Island (제주도 섭지코지) In primul rand vizitatorii insulei trebuie sa-si planifice călătoria lor cu mare bagare de seama, deoarece lista cu „Must see” atunci cand vizitei Jeju este lunga si plin de neprevazut. Cu siguranta, unul dintre locurile ce trebuie sa fie pe lista este Seopjikoji, un promontoriu de pe coasta renumit pentru liniste si atmosfra de idila. Florile galbene ale rapitei umple campul in primavara, creand un contrast plin de culoare cu solul rosu si cerul albastru. Cele mai bune fotografii ale Sungsan Sunrise Peak (primul punct de pe această listă), pot fi facute aici, la Seopjikoji. Peisajul oferit de Seopjikoji s-a regasit, de asemenea, ilustrat in mai multe filme si seriale coreene, inclusiv "All In", unul dintre primele seriale Hallyu in care au jucat Lee Byung-hun si Song Hye-kyo. 


11. Bomun Pavilion, Gyeongju (경주 보문정) Gyeongju, o veche capitală a dinastiei Silla, are porecla de "Muzeu fără pereți." Bomun Pavilion, un mic chioșc de lemn ridicat deasupra iazului ce pare adormit, este un loc minunat de unde poti admira primăvara coreeana; florile de cires fluturand deasupra iazului oferă o priveliște de vis. De fapt, este locul perfect pentru a vedea toate diferentele semnificative dintre anotimpurile coreene: de la frunzele de un verde crud sl verii, la „patura”stacojie si mustar a toamnei, pana la albul de clestar al iernii. 


12. Udo (우도) La doar 15 minute de insula Jeju, Udo este un alt punct de pe lista atunci cand vizitati provincia autonoma Jeju. Vizitatorii pot urca pe drumul Olle, pot opta pentru o plimbare cu scuterul de-a lungul țărmului, o excursie cu submarinul sau de pescuit maritim. Orice alegere ati face, e bine sa aveti la dumneavoastra crema cu factor de protectie solara ridicat. E un „Must have” aici! 


13. Haeinsa Temple, Hapcheon (합천 해인사) Cea mai veche artilerie intacta budista din lume, Tripitaka Koreana este atent găzduita de 1.200 de ani in interiorul templului Haeinsa. Alte repere de vizitat in interiorul templului includ cea mai veche statuie din lemn a lui Buddha în Coreea (Haeinsa Vairocana) și Janggyeong Panjeon, aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO, o camera unde erau arhivate textele budiste vechi. 


14. Chunwang Peak, Jiri Mountain (지리산 천왕봉) La 1915 de metri, Chunwang Peak de pe Jiri Mountain este al doilea cel mai înalt vârf din Coreea de Sud, fiind totodata unul dintre cele mai iubite trasee de „cucerit” de catre alpinistii coreeni. Parcul Național de pe Muntele Jiri se întinde pe cinci orașe și trei provincii, și este gazda pentru o bogata floră si fauna, precum si pentru sapte comori naționale și alte 26 de comori (in text nu spune la ce anume se refera). Multi oameni parcurg traseul Chunwang Peak pentru a admira răsăritul soarelui, altii vin pur si simplu aici ca să se bucure de panorama, iar altii pentru placerea de a respira aer proaspăt, curat de munte și a bea apa rece de izvor primavara de la Chunwang Spring, care este situat la doar 300 de metri mai jos de Chunwang Peak. 


15. Juknokwon, Damyang (담양 죽녹원) Aceasta padure densa de bambus este situata în Damyang, un "oraș lent", in care sunt bine-veniti toți cei care sunt obositi de viata agitata din marile orase. Opt trasee din jurulul padurii ofera opt teme diferite pentru a hoinări prin zona. Dacă te uiți cu atenție printre plantele de bambus, poti vedea mugurii de ceai verde, care cresc de la roua care se scurge de pe frunzele de bambus, cunoscut sub numele de ceaiul Jukro. De altfel, observatorul Juknokwon amplasat in mijlocul padurii de bambus găzduiește ocazional evenimente de degustare ale ceaiului Jukro. 


16. Naganeupseong Folk Village, Suncheon (순천 낙안읍성 민속마을) Case cu acoperisul de paie, birouri guvernamentale, pensiuni și un castel, toate din timpul dinastiei Chosun, rămân perfect conservate în formele lor originale, în acest loc istoric. Nu, nu este un decor al unei drame istorice, oamenii trăiesc de fapt în aceste case și mai mult decat atat, oferă gazduire peste noapte strainilor. Prin urmare, daca ajungeti aici, ve-ti ava ocazia sa va simtiti ca intr-o drama istorica coreeana. 


17. Yeojwa Stream (경상남도진해여좌천벚꽃길) Am mai vorbit despre aceasta destinatie la punctul cinci al acestui material. Este vorba despre Festivalul florilor de cires din Jinhae, dar drumul ciresilor infloriti la Yeojwa Stream este atât de izbitor de frumos incat merita sa mai fie mentionat inca o data. Cuplurile de indragostiti viziteaza aceasta zona pentru a traversa "Podul de dragoste", care a fost folosit ca o locație de fotografiere pentru drama "Romance", in care joaca Kim Ha-nul și Kim Jae-won. Bloggerii spun că aceste flori romantice pot fi apreciate cel mai bine pe timp de noapte, atunci când numarul turiștilor pe strazi este mai redus, iar rozul pal al florilor străluceste pe cerul întunecat. 


18. Boseong Green Tea Field (보성 녹차밭) Aproximativ 40% din productia de ceai coreeana este produsa în domeniile rulare din Boseong, localitate care a oferit, de asemenea, fondul/locatia multor drame coreene și filme artistice. Vizitatorii vor fi tratati cu specialități de ceai verde diferite (inghetata de ceai verde proaspătă și burta de porc), dar privelistea spectaculoasa a domeniilor de ceai aparent fără sfârșit este motivul real pentru care atât de mulți vizitatori poposesc in Boseong. In plus, un festival de ceai verde are loc in fiecare an, in luna Mai, în timp ce pe durata iernii câmpurile sunt decorate cu becuri mici de lumină. 


19. Bulguksa Temple (경주 불국사) Două pagode de granit de pe ambele părți ale templului, Dabotap și Seokgatap, la fel ca si Seokguram, o grotă construita de om chiar deasupra templului, contribuie la grandoarea celor 1.500 de ani in care care Bulguksa a gazduit multe relicve importante. 


20. Daegwallyeong Ranch (대관령 양떼목장) Aceasta ferma de oi joaca rolul, pe timpul iernii, unei partii de sanius. Privelistea de vis este la fel de impetuoasa ca aerul rece de munte. Iubitorii de carne ar trebui să oprească macar o data la restaurantele de la ferma din sat pentru gustul nemaintalnit al carnii de miel. 
Va urma!
Realizat de Shin Soo Byung

luni, 8 iulie 2013

Magazine cu specific

Va doriti sa gatiti mancare asiatica, mai ales coreeana, dar nu gasiti anumite ingrediente? 
Daca sunteti din Cluj Napoca aveti la indemana magazinul Taste of Asia cu ingrediente asiatice, http://tasteofasia.ro/Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu 25, Cluj Napoca.
Pentru cei care nu sunteti din Cluj Napoca exista doua magazine online de unde puteti achizitiona tot ce aveti nevoiehttp://www.koreanfood.ro/ si http://tasteofasia.ro/magazin/.

Interviu cu Aren Jihoon Park

Stiu ca nu am fost deloc activa weekendul acesta, dar sper sa ma “iertati” dupa ce veti citi interviul la care visam de mult. Este vorba despre primul interviu publicat pe aceasta pagina de Facebook, dintr-o serie pe care o am in vedere, cu  un coreean care traieste in Romania. L-am cunoscut pe Park Jihoon in luna aprilie, la scurt timp dupa ce a ajuns in tara, prin intermediul profesoarei mele de limba coreeana. Desi nu au trecut decat patru luni de cand se afla in Romania, s-a acomodat foarte repede vietii de aici, si-a facut prieteni si a reusi chiar sa invete limba romana. Ii multumim mult lui Jihoon ca a acceptat sa se intalneasca cu noi si sa ne impartaseasca din experienta in Romania. Haide-ti sa-l cunoastem impreuna pe Aren Jihoon Park!

- Buna Jihoon. Nu ne-am mai vazut de mult! Spune-ne, te rog, de cat timp esti in Romania si de ce esti aici?
- Buna. Am venit in Romania anul acesta, pe 18 martie, ca reprezentant al companiei Samsung (삼성), care urmeaza sa-si deschia o afacere in tara voastra. Compania la care lucrez are nevoie de un angajat coreean care sa lucreze aici (sa sondeze piata, cum se spune la noi – n.r.). Acum insa eu nu lucrez, ci invat. In princiu, invat limba romana, dar si despre cultura, obiceiuri si oamenii din aceasta tara. Sunt, cum s-ar spune, in curs de invatare si trebuie sa ma concentrez pe asta. Inainte de a ajunge in Romania, am invatat limba romana cateva saptamani la Korean Language University din Seul (Seoul National University KLEC - Language Education Institute - n.r.). Prin urmare, nu pot fi perceput ca fiind un turist care a venit sa viziteze Romania.

- Cum este vazuta Romania prin ochii unui coreean? Crezi ca exista similitudini intre romani si coreeni in ceea ce priveste stilul de viata?
- E confortabil sa locuiesti in Romania si nu e deloc periculos (in sensul ca e “safe”). Viata e mai ieftina aici comparativ cu cea din Coreea. Inainte de a venit aici am fost in mai multe tari din estul Europei (Slovacia, Ungaria) si am observat ca, cu 10-15 ani in urma, cultura era pe primul loc, dar nu si acum. Cred ca tinerii din Romania si cei din Coreea gandesc la fel, in sensul ca au aceeasi lista de prioritati: joburi, salarii, casatorie, casa etc. Dupa cum am spus, viata e mai ieftina aici decat in Coreea. Poate ca din acest motiv, cand vin aici, coreenii nu se mai gandesc la bani asa de mult cum o fac in tara natala. Totusi, coreenii cred ca dorinta de a munci si a castiga bani in urma efortului depus nu este rea. Este normala. Se pare insa ca europenilor nu le plac persoanele care isi doresc sa castige multi bani. Spre exemplu: cu 20-30 de ani in urma, corenii s-au mutat in Rusia, au deschis afaceri acolo si au castigat multi bani. De atunci, rusilor nu le pac coreenii. Amercianii si europenii, in schimb, cred ca chinezii sunt cei care castiga cei mai multi bani. Adevarul insa este ca atat coreenii, cat si chinezii muncesc mult pentru a-si castiga banii.

 - Am citit pe net niste articole in care scria ca munciti atat de mult incat nu mai aveti forte mult timp pentru socializare. Este adevarat?
- La noi e valabila o vorba: “I have to do my best to won money” (Am să fac tot ce pot pentru a câștigat bani sau Am sa dau tot ce am mai bun pentru a câștigat bani). De aceea lucram mai mult decat alte popoare. Cateodata asta pare o nebunie. Firma mea vrea oameni harnici, care muncesc din inima. Si voi munciti mult. Spre exemplu, nu m-am gandit niciodatata ca exista persoane care muncesc duminica. Important este, insa, sa lucrezi cu pasiune. Asta cred ca face diferenta intre coreeni si alte popoare. La noi promovezi daca muncesti mult. Munca ta se reflecta in salariu. La solvaci, insa, am observat ca oamenii muncesc atat cat le este salariul. Sincer, aici nu stiu cum este pentru ca nu am analizat inca fenomenul.

- Cum ti se par romanii? Ti-ai facut prieteni aici?
- Am fost primit bine aici. Romanii sunt oameni buni. Am un grup de prieteni (doua fete si doi baieti) cu care ies impreuna in timpul liber. Mergem in cluburi. E ok.

 - Cum sunt relatiile dintre oameni in Coreea? Sunt prietenosi cum ii vedem in dramele de la TV?
- Relatiile dintre coreeni sunt bune, dar nu interesante (la coreenii exista verbul 재미있다 care inseamna a fi interesant, amuzant). Exista un spirit ridicat de competitie intre oameni, chiar si intre prieteni. Oamenii se compara unii cu ceilalti. Stii, exista un proverb coreean pe care l-ai invatat si tu la cursul de limba coreeana: “사촌이 땅을 사면 배가 아프다”. (lit. Ma apuca durerea de burta daca varul meu vinde teren/pamant – in sensul ca sunt invidios ). Cam asa este la noi.

- Dar relatiile dintre fete si baieti, femei vs. barbati?
- In Coreea, fetele sunt mai putine decat baietii, comparativ cu Romania, de aceea este mai greu sa iti faci o prietena sau sa te casatoresti. Pana sa ajung in Romania credeam ca slovacele sunt cele mai frumoase femei, dar dupa ce am ajuns aici mi-am dat seama ca romancele sunt mult mai frumoase.

- Cum arata o zi obisnuita din viata ta, aici?
- In timpul saptamanii merg la o scoala privata ca sa invat. Cand ma intorc acasa trebuie sa ma ocup de treburile casnice dat fiind ca locuiesc singur. Sotia mea este in Coreea. Vinerea si sambata ma intalnesc cu prietenii iar duminica merg la biserica.
- Ce orase ai vizitat pana acum de la noi din tara si care ti-au placut cel mai mult?
- Am vazut Iasul si Suceava si mi-au placut foarte mult. La fel si cetatea de la Targoviste, iar recent am fost la salina Slanic Prahova. In Bucuresti, am vizitat mai multe muzee cu ocazia “Open gate”. Ce va pot spune insa este ca Romania nu este sufficient promovata de cei care ar trebui sa se ocupe de asta, de guvernanti. Cred ca turismul se va dezvolta daca potentialul turistic al tarii va fi folosit la adevarata lui valoare.

- Cat timp vei mai sta aici?
- Pana in iunie 2014. Apoi ma intorc in Coreea. Planuiesc insa sa ma intorc in 2016. Dupa cum am mai spus, compania pe care o reprezint ia in calcul sa dezvolte o afacere aici, dar nu in Bucuresti, cel mai probabil la Oradea.

 - Exista vreo melodie romaneasca care iti place foarte mult in momentul de fata?
- “Perfect, fara tine e mai bine/Am timp si pentru mine/Perfect, nu ma doare,/Piesa asta o cant in drum spre mare.…” (Tudor Chirila).

P.S.: Cu melodia aceasta in minte, Jihoon s-a indreptat aseara spre mare, unde va participa la un seminar timp de 3 saptamani.
Cu prietenii in club

Fotografie de familie

Invatand

La opera nationala

La terasa
Realizat de Shin Soo Byung

miercuri, 3 iulie 2013

Un pic de geografie nu ne strica, chiar daca a venit vacanta.

Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea, care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Coreea de Sud are o suprafata totala de100.210 km², ocupand locul 109 in lume, iar populatia este – potrivit unei estimari din 2012 – de 50.004.441, fiind printre statele cu cele mai mari densități din lume (491 loc/km² ). Populația este compusă în special din coreeni, iar minoritățile cele mai mari sunt chinezii han, japonezii și mongolii. Peste 80% din populația Coreei de sud locuiește la oraș.
Teritoriul tarii este împărțit în 8 provincii, o provincie autonomă, 6 orașe metropolitane și un oraș special -Teukbyeolsi 득별시. Este vorba despre capitala tarii, Seul, care este, de altfel, si cel mai mare oras din Coreea de Sud, avand o populatie de 10.464.051 de locuitori (aprox. 23 de milioane locuitori). Busan, Daegu, Incheon, Gwangju, Daejeon si Uslan fac parte din categoria oraselor metropolitane – Gwangyeoksi 광역시. Cele 8 provincii – Do 도 sunt: Gyeonggi-do, Gangwon-do, Chungcheongbuk-do (Chungcheongul de Nord), Chungcheongnam-do (Chungcheongul de Sud), Jeollabuk-do (Jeolla de Nord), Jeollanam-do (Jeolla de Sud), Gyeongsangbuk-do (Gyeongsangul de Nord), Gyeongsangnam-do (Gyeongsangul de Sud).

Realizat de Shin Soo Byung

Unde sunt raspanditi coreenii, in lume?

Totul a pornit de la o intrebare care m-a tot chinuit zilele acestea: de ce nu intalnesc coreeni in Bucuresti? Stabiliti aici sau simpli turisti, dar eu vroiam sa vad coreeni, asa ca m-am apucat sa fac “cercetari”. Unde anume se gasesc cu pregaterea coreenii, in afara de tara-mama, evident. Asa am aflat ceea ce ve-ti citi in continuare. Coreenii reprezintă unul dintre grupurile etnice principale din Asia Răsăriteană, cei mai mulți dintre ei locuind în Peninsula Coreea. Dupa cum unii dintre voi stiti deja, sud coreenii își spun Hangugin (한국인) ori Hanguk saram (한국 사람), iar nord coreenii se autonumesc Chosŏn-in (|조선인) ori Chosŏn saram (조선 사람). Potrivit wikipedia.org, populația Coreii are un înalt grad de omogenitate atât din punct de vedere etnic cât și din punct de vedere lingvistic, în rândul lor trăind numai câteva minorități reduse ca număr, cum ar fi chinezii și japonezii (vecinii celor doua Coreii).
Cel mai mare numar de coreeni catre tariesc in afara granitelor tarii se afla in Statele Unite ale Americii (SUA). Pe urmatorul loc se afla coreenii care trăiesc în țăile fostei Uniuni Sovietice, apoi cei din China si Japonia. Comunități mari de coreeni mai pot fi întâlnite în Australia și Canada. In ceea ce priveste Europa, cea mai mare comunitate de coreeni se afla in Germania și în Anglia (in special in Londra). Mai există comunități coreene în America Latină, numarul acestora ridicandu-se la aproximativ 100.000 de persoane. Desi am cautat, nu am reusit sa gasesc pana in prezent cati coreeni traiesc in Romania. Dupa cate stiu, in Bucuresti s-ar afla 200 de persoane, insa informatia nu ne-a fost confirmata official. Coreenii mai pot fi intalnitii in Cluj, Brasov si Timisoara, undii dintre ei afalndu-se aici la studii, altii in calitate de investitori sau turisti.
Coreenii din Statele Unite: Dupa cum am spus ceva mai sus, cel mai mare numar de coreeni (2.057.546) trăiesc în SUA, în special în zonele metropolitane. Explicatia este relative simpla, puțini dintre ei fiind descendenții muncitorilor emigrați în Hawai veniți aici la sfârșitul secolului al XIX-lea sau la începutul celui de-al XX-lea. Un număr semnificativ îl reprezintă orfanii din timpul războiului din Coreea, în timpul căruia SUA a fost aliatul principal al Coreii de Sud. Ulterior, mai multe mii de persoane au fost adoptațe de familiile de albi în anii care au urmat războiului. Cea mai mare parte a coreenilor americani sunt însă emiganți sau sunt descendenții acestor emigranți. Cea mai mare comunitate de coreeni este în Los Angeles, California. De altfel, cartierul coreean din Los Angeles este un district vast, căruia i s-au recunoscut caracteristicile speciale de către primărie. Mai multe enclave coreene există în comunitățile Californiei de Sud, în special în Orange County. O altă comunitate semnificativă a coreenilor se află în New York City, care include și cartierul coreean din Manhattan, dar marea concentrare de coreeni se găsește în orășelul Queens. Alte comunități mai mici pot fi găsite în Seattle, Washington, Houston, Texas, Bergen County, New Jersey și Cook County, Illinois. Statele americane cu cea mai mare populație de origine coreeană sunt California, New York, Washington, Texas, Pennsylvania, New Jersey, Illinois și Virginia.
Coreenii din fosta Uniune Sovietică: 486.857 de coreeni trăiesc în țăile fostei Uniuni Sovietice, în special în noile state independente din Asia Centrală, in sudul Rusiei (în regiunea Volgograd), în Caucaz și în sudul Ucrainei. Acești coreeni își au rădăcinile în comunitățile care au trăit în Orientul Îndepărtat Rus în secolul al XIX-lea, cunoascuți și ca Koryo Saram. În 1937, Stalin a deportat aproximativ 200.000 de etnici coreeni în Kazahstan și Uzbekistan, motivația principală fiind aceea că acești cetățeni s-ar fi putut deda la acte de spionaj în favoarea Japoniei. Probabil ca urmare a acestor legături etnice, Coreea de Sud este al doilea partener comercial al Uzbekistanului (după Rusia) și unul dintre cei mai mari investitori străini din această țară central asiatică. Mai există un grup de coreeni în insula rusească Sahalin, unde ei au fost colonizați de japonezi ca forță de muncă ieftină și unde au fost moșteniți de Uniunea Sovietică după ce insula a devenit teritoriu sovietic la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
Coreenii din China: Coreenii sunt unul dintre cele 56 de grupuri etnice recunoscute în mod oficial în Republica Populară Chineză, considerați fiind o "minoritate de prim rang". Prin urmare, in China traiesc 2.043.578 de coreeni. Acestia pot fi gasiti în special în nord-estul Chinei, în special în Prefectura autonomă coreeană Yanbian din Provincia Jilin.
Coreenii din Japonia: Coreenii japonezi sunt numiți Zainichi Kankokujin 在日韓国人 pentru sud-coreeni, oriZainichi Chosenjin 在日朝鮮人 pentru nord-coreeni) în limba japoneză și Jaeil Gyopo în limba coreeană (재일교포). În Japonia trăiesc aproximativ 529.000 de coreeni, ceea ce reprezintă 40,4% din populația nejaponeză a țării. Trebuie spus ca trei sferturi dintre coreenii care traiesc în Japonia sunt născuțI in aceasta tara.


Realizat de Shin Soo Byung

Jeot Khal

ingrediente
• 8 bucati peste alb 
• 3 albușuri de ou
• sare 3/4 lingurita
• 1 lingura seminte de susan alb,
• 1 1/2 lingurita praf de chili
• ulei pentru prajit
• 2 linguri ulei de susan
Preparare
Spălați  peștele și uscati-l bine. Se bat albusurile, apoi amesteca cu sare, semințe de susan și praf de chili.
Incalziti uleiul la moderat cald. Scufundati pește în amestecul de ou și prăjești pana se rumeneste. Se scoate si se scurge bine pe prosoape de hartie.

Chiar inainte de servire, se încălzește uleiul de susan intr-o tigaie mare. Adăugați pește si incalziti-l. Se serveste imediat.

Realizat de Park Soo Rim

Chen Ya

ingrediente
• 2 kg Muschi de vita pentru friptura
• 3 crengute de ceapa verde, tocata
• 2 linguri ulei de susan semințe
• 2 lingurita seminte de susan
• 1/2 cana sos de soia
• 1 cățel de usturoi, tocat
• 1 strop de piper negru
• 5 oua
direcții

Carnea se  taie felii . Combină toate celelalte ingrediente, cu excepția ouălor și marinati carnea în sos timp de o oră. Carnea se da prin faina, apoi prin ou ușor bătut, și se prăjește până se rumenește. Se serveste fierbinte, cu sos. Sos :..... 2 linguri de sos de soia 1 lingurita de tocat ceapa verde 1 lingurita de seminte de susan 1 lingurita otet 1 lingurita de zahar .Se amestecă toate ingredientele împreună.
 









Realizat de Park Soo Rim

Frigarui coreene de vita

ingrediente
• 1 kg mușchi de vită dezosat pentru friptura,
• 1/4 cana sos de soia
• 1 lingura seminte de susan prăjite
• 1lingura apă
• 2 lingurite de zahar
• 1/2 lingurita sos Tabasco
• 1 cățel de usturoi, presat
• Frigarui bambus
Preparare
Crnea de vită se taie in felii subtiri de 1/4 "benzi groase si circa 4-5" lungime ( 1inch= 2.54cm). Se pune pe frigarui de bambus. Aranjați frigaruile intr-o tigaie mare, puțin adâncă. Sos de soia se amesteca cu semințele de susan, apa, zaharul, sos tabasco  și usturoi, amestecand pana se dizolva zaharul. Se toarnă amestecul uniform peste frigarui, pentru a acoperi toate părțile. Se lasa sa stea 30 de minute la marinat. Scoateți frigarui din marinata si frigeti-le.
Realizat de Park Soo Rim

Chaeyuk Kui

ingrediente
• 1/2 kg Carne de porc slaba
• 2 prazul buc
• 1 buc catei de usturoi
• 1 lingura ulei de susan
• 1 lingura seminte de susan
• 1 lingura zahăr
• piper negru

• 4 linguri Gochujang (pasta de ardei iute) o gasiti pe Koreanfood

Preparare

Acest fel de mancare este destul de picant.

1. Se taie carnea de porc în 4 sau 5 felii.
2. Se toaca prazul. Se piseaza usturoiul. Combina ambele ingrediente cu condimente rămase într-un castron. Adauga feliile de carne de porc și se amestecă bine până când toate părțile de carne de porc sunt acoperite.

3. Se frige carnea pe gratar pana e bine facuta.

Realizat de Park Soo Rim

Chap Jae

ingrediente
• 1/2 kg carnea de vită sau de porc
• 1/2 kg tăiței de celofan (taitei de orez)
• spanac 1/2 buchet (aproximativ 1 1/2 cani atunci cand este fiert
• 10 ciuperci, proaspete sau uscate
• 1/2-1 ceapa tocata
• 1-2 morcovi, tocati fin
• 1 lingură semințe de susan
• 2 linguri de ulei de susan
• sos de soia 1/4 ceasca
• 2-4 linguri de zahar
• 2 catei de usturoi, zdrobit si tocat marunt
• sare și piper după gust
• Ulei de gătit
Preparare
1. Carnea se prăjește în cantitate mică de ulei
2. Se pun taiteii in apa clocotita, trebuie să fie moi, dar fermi.Clătiți taitei în apă rece.
 3. Carnea se taie in felii subtiri si se marineaza in sos facut 2/3 linguri sos de soia, 1 lingurita usturoi zdrobit, 1 lingurita zahar, 1 lingurita ulei de susan, piper și sare.
4. Se fierbe spanacul, se calteste cu apa rece apoi se stoarce bine. Se amesteca cu 1/2 lingurita ulei de susan și sare.
5. Se taie ciupercile in fasii subtiri. Se amestecă-le cu 1 lingurita sos de soia și 1/3 lingurita zahăr..
7. La foc mediu, în wok sau frypan, se calesc in ulei ciupercile, ceapa și morcovi.
8. Gatiti ciupercile și carne de vită până când sunt bine făcut în tigaia fierbinte. Pune-le în
castron mare.
9. Se taie taiteii în 3 centimetri lungime. Se amestecă cu 2 linguri sos de soia si 1 lingurita
zahăr. Apoi se pun cu 2 linguri de ulei în tigaie fierbinte. Gatiti taitei la foc mediu pana
ei devin lucioasi.

10. Se amestecă toate ingredientele bine în castron mare. În funcție de gustul, se adaugă sare, sos de soia, ulei de susan si zahăr. Se serveste cald.

Realizat de Park Soo Rim

Khal Bi

4 kg coaste de porc
• 1/2 cana sos de soia
• 1 lingura zahăr
• piper negru
• 2 catei de usturoi, tocati marunt
• 1 lingura miere
• 1  buc ghimbir fin feliat
• 2 tulpini de ceapa verde; tocate marunt
• 1 lingurita de ulei de susan
Preparare

Carne se taie felii subtiri, lăsând osul atașat, se cresteaza ca sa se fragezeasca si sa permita ca marinata să pătrundă. Combină ingredientele pentru sos și se marinează carnea pentru un minim de 1 oră. Fierbeti sau frigeti la gratar dupa cum doriti coacere.
Realizat de Park Soo Rim

Tigaie picanta de Calamar cu legume

Ingrediente:
1 calmar mare , sos de soia, zahăr, fulgi de ardei, ardei iute verde, usturoi,
ceapa, si ceapa verde.
Calamarul se spală și de scurgere. Se taie în fâșii (aproximativ 2-3 cm) și puneți-le într-un castron.
Pregătiți o placă mare de legume.
Taie un morcov in diagonală și așezați-l pe o farfurie mare. Ar trebui să aveți o mana de felii de morcovi felii.
Taiati 12 ceape verzi in bucati de 5-7 cm în lungime și puneti-le pe farfurie.
1 ceapa de marime medie se taie felii si pune-l pe farfurie.
1 ardei iute verde se taie felii și se pune pe farfurie.
Pregătiți un bol mic și de a face pasta picanta prin amestecarea a 5 catei de usturoi tocat, 2 ½ linguri de sos de soia, 2 linguri  piper macinat, și 1lingura zahăr.
Se încălzește o tigaie sau wok la foc mare in care se pune o lingura de ulei de măsline.
Se calesc legumele prin agaugarea lor in tigaie, în această ordine: morcovi, ceapa, ceapa verde, si ardei iute. Se amestecă si se calesc pentru aproximativ 2 minute.
Adauga benzi calamar si pasta picanta și continuă să se caleasca timp de câteva minute.

Se presara putin ulei de susan și de transfera de la un platou.
Realizat de Park Soo Rim