Stiu ca nu am fost deloc activa weekendul acesta, dar sper sa ma “iertati” dupa ce veti citi interviul la care visam de mult. Este vorba despre primul interviu publicat pe aceasta pagina de Facebook, dintr-o serie pe care o am in vedere, cu un coreean care traieste in Romania. L-am cunoscut pe Park Jihoon in luna aprilie, la scurt timp dupa ce a ajuns in tara, prin intermediul profesoarei mele de limba coreeana. Desi nu au trecut decat patru luni de cand se afla in Romania, s-a acomodat foarte repede vietii de aici, si-a facut prieteni si a reusi chiar sa invete limba romana. Ii multumim mult lui Jihoon ca a acceptat sa se intalneasca cu noi si sa ne impartaseasca din experienta in Romania. Haide-ti sa-l cunoastem impreuna pe Aren Jihoon Park!
- Buna Jihoon. Nu ne-am mai vazut de mult! Spune-ne, te rog, de cat timp esti in Romania si de ce esti aici?
- Buna. Am venit in Romania anul acesta, pe 18 martie, ca reprezentant al companiei Samsung (삼성), care urmeaza sa-si deschia o afacere in tara voastra. Compania la care lucrez are nevoie de un angajat coreean care sa lucreze aici (sa sondeze piata, cum se spune la noi – n.r.). Acum insa eu nu lucrez, ci invat. In princiu, invat limba romana, dar si despre cultura, obiceiuri si oamenii din aceasta tara. Sunt, cum s-ar spune, in curs de invatare si trebuie sa ma concentrez pe asta. Inainte de a ajunge in Romania, am invatat limba romana cateva saptamani la Korean Language University din Seul (Seoul National University KLEC - Language Education Institute - n.r.). Prin urmare, nu pot fi perceput ca fiind un turist care a venit sa viziteze Romania.
- Cum este vazuta Romania prin ochii unui coreean? Crezi ca exista similitudini intre romani si coreeni in ceea ce priveste stilul de viata?
- E confortabil sa locuiesti in Romania si nu e deloc periculos (in sensul ca e “safe”). Viata e mai ieftina aici comparativ cu cea din Coreea. Inainte de a venit aici am fost in mai multe tari din estul Europei (Slovacia, Ungaria) si am observat ca, cu 10-15 ani in urma, cultura era pe primul loc, dar nu si acum. Cred ca tinerii din Romania si cei din Coreea gandesc la fel, in sensul ca au aceeasi lista de prioritati: joburi, salarii, casatorie, casa etc. Dupa cum am spus, viata e mai ieftina aici decat in Coreea. Poate ca din acest motiv, cand vin aici, coreenii nu se mai gandesc la bani asa de mult cum o fac in tara natala. Totusi, coreenii cred ca dorinta de a munci si a castiga bani in urma efortului depus nu este rea. Este normala. Se pare insa ca europenilor nu le plac persoanele care isi doresc sa castige multi bani. Spre exemplu: cu 20-30 de ani in urma, corenii s-au mutat in Rusia, au deschis afaceri acolo si au castigat multi bani. De atunci, rusilor nu le pac coreenii. Amercianii si europenii, in schimb, cred ca chinezii sunt cei care castiga cei mai multi bani. Adevarul insa este ca atat coreenii, cat si chinezii muncesc mult pentru a-si castiga banii.
- Am citit pe net niste articole in care scria ca munciti atat de mult incat nu mai aveti forte mult timp pentru socializare. Este adevarat?
- La noi e valabila o vorba: “I have to do my best to won money” (Am să fac tot ce pot pentru a câștigat bani sau Am sa dau tot ce am mai bun pentru a câștigat bani). De aceea lucram mai mult decat alte popoare. Cateodata asta pare o nebunie. Firma mea vrea oameni harnici, care muncesc din inima. Si voi munciti mult. Spre exemplu, nu m-am gandit niciodatata ca exista persoane care muncesc duminica. Important este, insa, sa lucrezi cu pasiune. Asta cred ca face diferenta intre coreeni si alte popoare. La noi promovezi daca muncesti mult. Munca ta se reflecta in salariu. La solvaci, insa, am observat ca oamenii muncesc atat cat le este salariul. Sincer, aici nu stiu cum este pentru ca nu am analizat inca fenomenul.
- Cum ti se par romanii? Ti-ai facut prieteni aici?
- Am fost primit bine aici. Romanii sunt oameni buni. Am un grup de prieteni (doua fete si doi baieti) cu care ies impreuna in timpul liber. Mergem in cluburi. E ok.
- Cum sunt relatiile dintre oameni in Coreea? Sunt prietenosi cum ii vedem in dramele de la TV?
- Relatiile dintre coreeni sunt bune, dar nu interesante (la coreenii exista verbul 재미있다 care inseamna a fi interesant, amuzant). Exista un spirit ridicat de competitie intre oameni, chiar si intre prieteni. Oamenii se compara unii cu ceilalti. Stii, exista un proverb coreean pe care l-ai invatat si tu la cursul de limba coreeana: “사촌이 땅을 사면 배가 아프다”. (lit. Ma apuca durerea de burta daca varul meu vinde teren/pamant – in sensul ca sunt invidios ). Cam asa este la noi.
- Dar relatiile dintre fete si baieti, femei vs. barbati?
- In Coreea, fetele sunt mai putine decat baietii, comparativ cu Romania, de aceea este mai greu sa iti faci o prietena sau sa te casatoresti. Pana sa ajung in Romania credeam ca slovacele sunt cele mai frumoase femei, dar dupa ce am ajuns aici mi-am dat seama ca romancele sunt mult mai frumoase.
- Cum arata o zi obisnuita din viata ta, aici?
- In timpul saptamanii merg la o scoala privata ca sa invat. Cand ma intorc acasa trebuie sa ma ocup de treburile casnice dat fiind ca locuiesc singur. Sotia mea este in Coreea. Vinerea si sambata ma intalnesc cu prietenii iar duminica merg la biserica.
- Ce orase ai vizitat pana acum de la noi din tara si care ti-au placut cel mai mult?
- Am vazut Iasul si Suceava si mi-au placut foarte mult. La fel si cetatea de la Targoviste, iar recent am fost la salina Slanic Prahova. In Bucuresti, am vizitat mai multe muzee cu ocazia “Open gate”. Ce va pot spune insa este ca Romania nu este sufficient promovata de cei care ar trebui sa se ocupe de asta, de guvernanti. Cred ca turismul se va dezvolta daca potentialul turistic al tarii va fi folosit la adevarata lui valoare.
- Cat timp vei mai sta aici?
- Pana in iunie 2014. Apoi ma intorc in Coreea. Planuiesc insa sa ma intorc in 2016. Dupa cum am mai spus, compania pe care o reprezint ia in calcul sa dezvolte o afacere aici, dar nu in Bucuresti, cel mai probabil la Oradea.
- Exista vreo melodie romaneasca care iti place foarte mult in momentul de fata?
- “Perfect, fara tine e mai bine/Am timp si pentru mine/Perfect, nu ma doare,/Piesa asta o cant in drum spre mare.…” (Tudor Chirila).
P.S.: Cu melodia aceasta in minte, Jihoon s-a indreptat aseara spre mare, unde va participa la un seminar timp de 3 saptamani.
Cu prietenii in club
Fotografie de familie
Invatand
La opera nationala
La terasa
Realizat de Shin Soo Byung